Poltie politica


Ciuvica a scos doua documente care dovedesc ca SRI a spionat PNL in 2006 * Notele sunt semnate de generalul Vasile Stanciu, securistul care a lucrat cu Basescu la Anvers, inainte de 1989

Politie politica
Grupul de Investigatii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvica a facut publice ieri doua documente despre care sustine ca ar demonstra ca SRI spioneaza PNL. Acestea sunt doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI si sunt semnate de generalul Vasile Stanciu.

Prima adresa face referire la afirmatii ale senatorului liberal Norica Nicolai. Ce-a de-a doua se refera la „intentia PNL de a coagula un pol de dreapta liberal in Republica Moldova precum si reactii dupa declaratia lui Traian Basescu referitoare la aderarea Republicii Moldova la UE”. Aceasta adresa este semnata de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI implicat in scandalul biletelelor. O ciudatenie este Grupul de Evidenta, despre care Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat ca in acest moment nu se poate identifica deoarece „nu are trecut si codul unitatii din care ar face parte”. GIP arata ca anul trecut in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 – 1989).

Intr-un comunicat intitulat „SRI face politie politica”, grupul condus de Mugur Ciuvica arata ca adresele insotesc materiale pe care generalul Stanciu le prezinta unuia dintre directorii SRI. Prima adresa, prezentata de GIP in facsimil, are urmatorul continut: „Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului PNL Norica Nicolai” si este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de „Sef al Grupului de Evidenta”, nefiind datata. Potrivit GIP, adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman – pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. „Continutul adresei este explicit: „Grupul de Evidenta” condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o informatie referitoare la „unele afirmatii” ale Noricai Nicolai. Este vorba, asadar, de afirmatii ale senatorului pe care agentii SRI le-au aflat si despre care au considerat necesar sa-si informeze superiorii”, arata GIP.
Cea de a doua adresa are urmatorul continut: „Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un „pol de dreapta liberal” in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la „aderarea Republicii Moldova la UE”. Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu, fiind datata 20 iulie 2006. Potrivit GIP, este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea. Grupul condus de Mugur Ciuvica apreciaza ca Traian Basescu este tratat „cu totul altfel” de SRI. „In ceea ce il priveste pe presedinte, SRI isi indeplineste atributiile, realizand un material in care prezinta <<reactii>> dupa o declaratie publica a presedintelui referitoare la Republica Moldova. (In 1 iulie 2006, presedintele Basescu declarase ca „Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana). Au urmat numeroase reactii in presa din Romania si din Republica Moldova, inclusiv o declaratie publica pe aceasta tema a presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin”, precizeaza GIP. „Existenta, in SRI, a unei unitati cu o asemenea denumire – „Grupul de Evidenta”- a fost pana acum ascunsa de SRI”, arata GIP, care sustine ca nu exista vreo mentiune referitoare la acest grup in vreun document facut public in vreun material de presa referitor la activitatea serviciului.

Cunostinta lui Basescu

Mugur Ciuvica arata ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers. „La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 – 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu”, precizeaza presedintele GIP.

Acesta considera ca adresele demonstreaza ca politia politica este o practica a SRI ca institutie si nu mai este vorba despre biletele, notite de birou (cum au fost cele ale lui Florian Coldea referitoare la dosarele de la CNSAS ale judecatorilor Curtii Constitutionale) sau cu actiuni personale ale unor ofiteri SRI care nu au legatura cu activitatea serviciului. (Bogdan GALCA, Tudor BORCEA)
Coldea, spalat in scandalul biletelelor

Prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea a fost la originea unui mare scandal in primavara acestui an, atunci cand presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat ca a cautat in baza de date a SRI informatii compromitatoare despre judecatori ai Curtii Constitutionale (CC) , in scop de intimidare si politie politica.
Potrivit lui Geoana, Coldea ar fi actionat la solicitarea presedintelui Basescu, in legatura cu avizul pe care judecatorii trebuiau sa-l dea cu privire la suspendarea din functie a sefului statului. Presedintele PSD a prezentat presei, pe 18 aprilie, doua biletele fotocopiate pe o hartie A4 despre care a spus ca ar fi fost scrise de Florian Coldea, lucru care s-a dovedit a fi real. Geoana a sustinut ca aceea era dovada prin care Coldea ar fi solicitat cautarea in baza de date a serviciului a unor informatii compromitatoare despre judecatorii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru. Pe fotocopii nu se regasea nici un antet, data sau vreo semnatura a directorului adjunct al SRI. In notele prezentate statea scris: „Ion Predescu – Dosar Fond „X” (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS – P.V. 50975/02.10.2002); Nicolae Cochinescu – Dosar Fond „Y” Penal /Timis predat Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991); Cojocaru Aspazia (2 file/note legate de Rodica Stanoiu, id in dosare terte) – a fost la CNSAS (se pare Pol. Politica)”. Directorul SRI, George Maior a afirmat ca, in urma investigatiilor interne, a rezultat ca „nu a existat politie politica in cadrul SRI”. Directorul Serviciului a precizat ca nu a existat nici o solicitare de verificare a judecatorilor Curtii Constitutionale din partea vreunei persoane sau institutii, inclusiv a presedintelui Basescu, si ca nu s-au facut informari pe aceasta tema vreunui beneficiar, inclusiv seful statului. De asemenea, Maior a sustinut ca nu-i era strain faptul ca Florian Coldea s-a interesat de dosarele judecatorilor de la Curtea Constitutionala, insa a precizat ca nu stie cum au ajuns notele scrise de acesta la liderul PSD. Directorul Serviciului a declarat ca demersul lui Coldea a fost justificat, acesta verificand implicarea SRI in presupuse situatii in care institutia ar fi incalcat legea. (A.G.)
Mugur Ciuvica spune ca aceste fapte nu pot avea decat o singura justificare legala. Potrivit articolului 2 al Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, SRI poate culege si verifica informatii doar daca acestea sunt „necesare cunoasterii, prevenirii si contracararii oricaror actiuni care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei”.

Amenintarile la adresa sigurantei nationale sunt prevazute la art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. „Astfel, potrivit legilor din Romania, SRI ar avea dreptul legal de a urmari PNL si pe Norica Nicolai doar daca acestia ar incerca suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman, ar urmari sa provoace razboi contra tarii sau razboi civil, ar trada prin ajutarea inamicului, ar spiona, ar submina sau ar sabota institutiile democratice, ar atenta la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor care indeplinesc functii importante in stat, ar fi autorii sau sustinatorii unor actiuni totalitariste sau extremiste, ar face acte teroriste, ar atenta contra unei colectivitati sau ar sustrage armament”. Presedintele GIP spune ca daca SRI nu demonstreaza ca PNL, partidul de guvernare in Romania, si senatorul Norica Nicolai reprezinta amenintari la adresa sigurantei nationale, atunci actiunile serviciului, descrise cat se poate de clar in adresele publicate, sunt ilegale. Grupul de Investigatii Politice solicita anchetarea Serviciului Roman de Informatii pentru actiuni de politie politica, publicarea atributiilor „Grupului de Evidenta” din cadrul SRI si publicarea numelor persoanelor si institutiilor carora SRI le-a transmis materialele la care fac referire adresele.

Generalul Stanciu s-a pensionat acum un an

GIP arata ca Vasile Stanciu a fost general in cadrul SRI, fiind avansat de la gradul de colonel, la cel de general de brigada, in noiembrie 2003. A fost pensionat in urma cu un an.

Oficial, functia ocupata de Vasile Stanciu in SRI este „Sef Unitate Speciala”. In spatele acestei denumiri se ascunde faptul ca generalul Stanciu conducea Unitatea de Ofiteri Acoperiti din cadrul SRI, sustine GIP. In 5 septembrie 2006, intr-o interventie prin telefon la Antena 3, presedintele Basescu a comentat documentul prezentat de Ion Cristoiu la emisiunea „Sinteza zilei”, potrivit caruia Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire la Anvers, unde era in legatura cu Traian Basescu. „Stanciu lucra la Bruxelles, la ambasada, era consilier al ambasadei, un civil, cu care nu am avut legaturi, decat ca stiam din cand in cand personalul ambasadei”, a declarat Traian Basescu. „In 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu”, arata GIP.

Basescu n-a mai aparut la „Festivalul Enescu”

Presedintele Traian Basescu si-a anuntat ieri, cu doar o ora inainte de inceperea ultimului concert din cadrul „Festivalului Enescu”, absenta de la eveniment, in ciuda faptului ca acceptase initial sa participe.

Schimbarea de program a sefului statului a aparut la cateva ore dupa ce Ciuvica, a acuzat SRI ca spioneaza PNL, dand ocazia politicenilor sa afirme ca serviciul secret este subordonat politic fata de Basescu. Administratia Prezidentiala nu a avut nici o reactie ieri la declaratiile lui Ciuvica, iar Basescu a evitat o eventuala confruntare cu ziaristii, neparticipand la evenimentul muzical. (R.I.P.)

SRI sustine ca nu stie ce e „Grupul de Evidenta”
Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, ne-a declarat ca nu exista inca elemente suficiente pentru a identifica cele doua adrese de insotire, inclusiv daca provin din interiorul SRI. In ceea ce-l priveste pe generalul de brigada Vasile Stanciu, Marius Bercaru ne-a informat ca „a fost pensionat in urma cu un an de zile” si ca, din cunostintele sale „nu a avut functii de mare interes” in cadrul SRI. „Se fac verificari”, a spus Bercaru. O alta problema care o intampina SRI este identificarea „Grupului de Evidenta” la conducerea caruia s-a aflat generalul Stanciu. Aceasta pentru ca, spune Marius Bercaru, asa-numitul „Grup de Evidenta” nu are trecut si codul unitatii din care ar face parte (spre exemplu, prescurtarea „UM”urmata de un „0” si alte trei cifre).

Sursa :ZIUA

2 comentarii la “Poltie politica

  1. Draga Bibliotecaru, ti-am citit mesajul, dar totusi ma mir de pui asemenea intrebari, sistemul a existat inaintea lui Basescu numai ca acesta il foloseste in politica, pai nu el ne-a promis cand era suspendat despre niste dosare grele ? de unde stia ? Tariceanu si chiar Basescu au afirmat ca se asculta telefoanele chiar in mod abuziv, acum DNA este o institutie independenta nu chiar, ca are nevoie de avizul presedintelui, daca urmaresti in ultima vreme se fabricheaza dosare impotriva ministrilor PNL-isti, chestia cu Ciuvica, daca ai citit tot articolul o sa intelegi din cele zise de Geoana, inca ceva si in SRI sunt oamenii lui PSD care a guvernat o vreme destul de lunga, dar Ciuvica a avut si un proces cu Basescu care a fost inchis deoarece a devenit presedinte si are imunitate, dar eu cred ca intr-o tara civilizata nu este nevoie de un institut ca DNA, dependent de presedinte adica de avizul presedintelui, ca miroase urat, tu crezi ca fostii securisti au disparut ? chiar prietenul cel mai apropiat a lui basescu a fost Vasile Stanciu, era un spion impotiva occidentului si impotriva romanilor care au fugit din romania pe vremea lui ceausescu.

    Serviciile secrete actioneaza la comanda presedintelui, sau cu aprobarea lui dar multi dintre „securistii” toarna, furnizeaza, de aceea stia ce stia Geoana si Ciuvica, dar de ce sa mergem prea departe, in primul rand mentalitatea fostilor securisti sau colaboristi din pacate nu s-a schimbat .

    Ca sa vezi cat de murdara poate fi politica, la inceput era guvernul asa numit Alianta, dupa aia a inceput scandalul cu bilitele, invetat de Elena Udrea apoi Basescu acest demers a creat ruptura dintre DA si PNL, Tariceanu nu mai putea avea incredere intr-un partid care este in coalitie si in acelasi timp lupta impotriva lui Tariceanu, Tariceanu a facut bine cu scoaterea partidului PD, iar PSD, s-a jucat cum a vrut cu PNL si chiar cu Alianta au cerut demisia lui Monica Macovei etc, au inceput demersul suspendarii, obligandui pe PNL sa mearga pe aceasta linie cu frica de motiunea de cenzura, acum PSD-ul joaca pina l-a sfarisit, toate acestea din cauza ca Basescu si cu dreptate nu a respectat constitutia si trebuia sa numeasca un premier PSD-ist, si eu defapt nu sunt PSDist.

    ZIUA este un ziar serios nu cred ca fabuleaza, si nu este vorba ca-si face datoria vezi alte articole in care Basescu este ivinuit ca este corupt sunt documente , sa vedem dupa ce isi termina cadenta cred ca va fi o mare razbunare impotriva lui o sa aiba sute de dosare.

  2. Să nu ne minţim, în România nu mai este de foarte mult timp Poliţie Politică din simplul motiv că nu mai există politică. Asistăm la un generalizat joc „de-a datul la ţurloaie”. Acea Poliţie poate o numim Miliţie în sensul ei primar şi paramilitar, adică miliţie populară. Eu mă îndoiesc că structurile de informaţii acţionează la comanda unui om, este mai credibil că acţioneză la comanda tuturor. Şi asta e mai grav. De unde ştie Ciuvică că au fost ascultate telefoanele? De unde are „adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI” semnate de generalul Vasile Stanciu? Modalitatea de a face rost de documente secrete nu se numeşte tot „poliţie politică”, pentru el nu lucrează nimeni de acolo? Este mult de discutat despre legalitatea a ceea ce se face în cadrul SRI. Eu aş întreba de ce este mai grav să fie urmărit un om politic, care are, nu-i aşa, o influenţă clară asupra siguranţei naţionale atunci când organizează acţiuni de capul ei într-o ţară vecină şi suverană, şi nu se sesizează nimeni atunci când este ascultat telefonul unui amărât care nu are altă vină decât că se scarpină atunci când îl mănâncă. Cel mai mult mi-a plăcut finalul, cel cu UM, 0 şi 3 cifre. Exact aşa am eu adresa de email. :)) Poate am fost mobilizat de „servicili sicriete” şi nu ştiu. :)) Aş vrea să mulţumesc domnilor Ciuvică şi Bercaru că „m-a desconspirat” :))
    Lăsând gluma la o parte, citind această ştire, m-am îngrijorat. Ar fi cumplit că treptat să se ajungă iar la acea fobie de spionadă. Apoi m-am întrebat şi mai îngrijorat, oare aceste formaţiuni secrete le-a făcut Băsescu? Au funcţionat ele şi pe timpul celorlalţi preşedinţi? Dacă da, înseamnă că toată lumea are date despre toată lumea, pe la preşedinţie s-a tot perindat şi PSD-ul, şi CD-ul, şi PD-ul… ai rămâne România Mare şi PNG-ul care stau în aşteptare. Nu am nici un motiv să nu cred acest articol, cel mult ar fi un motiv în faptul că ziarul Ziua fabulează destul de des şi are o credibiltiate scăzută. Dar parcă tot mi-aş dori aceste informaţii de la cineva care nu prea este implicat politic, cineva care nu are nici un interes. Şi nu-mi pot refuza încă o întrebare… de ce nu se sesizează nimeni prin parlament. Slavă Domnului, există o comisie de control a oricărui serviciu secret şi preşedintele Băsescu are destui parlamentari împotrivă. Tare aş vrea să nu se mai vorbească atâtea de dezvăluiri pe surse şi să aflăm noi, populaţia, direct de condamnări. Aşa, se vorbeşte infinit şi nu prea ştiu mulţi condamnaţi. Şi o ultimă mirare, cei care dau documente din cadrul serviciilor nu ar trebui şi ei judecaţi de o curte marţială pentru violarea secretului de serviciu, sau aşa ceva. Poate că aici pare patriotică dezvăluirea de poliţie politică, dar cine îmi spune mie că nu dă astfel de secrete, mai ales relative la conţinutul înregistrărilor, şi pe la „agenturili străine”. Chestia asta cu organizarea dreptei în Moldova nu prea are, de exemplu, cum să îmbunătăţească relaţiile noastre externe cu statul (totuşi) vecin şi frate. Poate că „dezvelirea” misterelor a dus la tensionarea relaţiilor dintre România şi Moldova, scandalul imens cu Consulatele… Ziaristul îşi face datoria să informeze, poate ar trebui să se gândească şi la consecinţe aceşti „patrioţi” care nu vor decât un punctaj mai bun la alegeri.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s