Traian Basescu, interviu : „Pe 25 noiembrie, romanii fac legea”

Traian Basescu cel MAREPresedintele Traian Basescu explica intr-un interviu acordat ziarului “Ziarul” de ce a convocat referendumul pentru votul uninominal pe 25 noiembrie. seful statului sustine ca legea pe care Executivul si-a asumat raspunderea este o pacaleala a politicienilor care se simt amenintati de votul uninominal, pentru ca stiu ca isi vor pierde si privilegiile. Traian Basescu ii indeamna pe romani sa vina la vot pe 25 noiembrie pentru a face curatenie in Parlament. seful statului este convins ca 22 de milioane de romani nu-si doresc sa fie condusi de 322 de parlamentari controlati de  Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu sau Calin Popescu Tariceanu.
Laura Gafencu: Domnule Presedinte, de ce ati ales sa convocati referendum pentru votul uninominal pe data de 25 noiembrie?
Traian Basescu: A fost un angajament pe care l-am luat in fata romanilor si care trebuia respectat. Am considerat ca este singura varianta prin care romanii vor putea sa isi aleaga uninominal reprezentantii in Parlament incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare. Am lasat suficient timp partidelor politice si Parlamentului sa adopte o lege, dar, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat, in ciuda angajamentelor pe care liderii partidelor si le-au luat in fata mea si in fata romanilor. Mi-a fost clar ca votul uninominal, care reprezinta un pas urias pentru reformarea clasei politice, nu este dorit de partide si ca rezultatele referendumului reprezinta o presiune suplimentara a cetatenilor asupra Parlamentului pentru ca acesta sa adopte imediat Legea votului uninominal, astfel incat la urmatoarele alegeri romanii sa voteze oameni si nu liste de partid ca pana acum. A venit vremea curateniei in Parlamentul Romaniei.
Listacii, controlati de sefii de partide
L.G.: De ce este varianta Guvernului o pacaleala si legea lor este incompleta?
T.B.: Dintr-un motiv simplu. In varianta Guvernului, doar jumatate din parlamentari sunt alesi prin vot uninominal. Cealalta jumatate este aleasa printr-un mecanism netransparent, care e chiar mai rau decat listele de partid pe care le avem acum. Acest lucru da posibilitatea partidelor politice sa trimita in Parlament clienti politici, finantatori, oameni care nu au nici o legatura cu politica, ci doar cu afacerile. Oameni care odata intrati in Parlament se vor indeparta de interesele comunitatii si isi vor urmari doar interesele proprii sau cele ale unor lideri din partid. Sunt oameni care nu vor avea nici o responsabilitate fata de alegatori, pentru ca se vor gandi tot timpul ca ei au fost pusi acolo de sefii politici si deci vor raspunde doar in fata acestor sefi politici. Pe de alta parte, legea electorala a Guvernului este incompleta pentru ca ar fi trebuit sa contina si o harta a colegiilor uninominale, adica impartirea pe zone a judetului. Cred ca intentionat nu au fost incluse aceste colegii, pentru ca partidele din Parlament sa se mai certe cateva luni pe desemnarea colegiilor si sa amane aplicarea legii pentru 2012. Ceea ce ar fi un dezastru pentru Romania. Inca patru ani de intarziere in reformarea clasei politice ne vor costa pe toti foarte mult. Referendumul insa este garantia ca de data aceasta oamenii nu vor mai putea fi pacaliti. Legea va trebui adoptata la timp, adica inainte de urmatoarele alegeri parlamentare, si va trebui sa contina o varianta de vot uninominal adevarata, nu asa cum este cea propusa de Guvern.
Politicienii vor fi obligati sa respecte vointa poporului
L.G.: Credeti ca partidele vor tine cont de rezultatele referendumului?
T.B.: Partidele nu vor mai avea incotro. Referendumul este un instrument democratic prin care cetatenii isi exprima vointa suverana. Daca 9 milioane de romani vor veni la vot pentru a valida referendumul, politicienii din Parlament nu vor avea altceva de facut decat sa respecte vointa poporului. Constitutia spune foarte clar, la articolul 90, ca prin referendum poporul isi exprima vointa.  si tot Constitutia spune, la articolul  2, ca in Romania suveranitatea apartine poporului si ca poporul isi manifesta suveranitatea prin vot liber si prin referendum. In aceste conditii constitutionale, niciun parlamentar n-ar putea sa-si permita sa nu respecte vointa poporului suveran.
Partidele fara candidati capabili dispar
L.G.: Dar se spune ca, prin varianta dumneavoastra de uninominal partidele mici vor disparea si ca anumite minoritati nu vor mai fi reprezentate in Parlament, cum ar fi maghiarii.
T.B.: Partidele care nu propun candidati capabili vor disparea, fie ele mici sau mari. Sunt destule partide care paraziteaza viata politica. stim toti partide mici care odata, intrate in Parlament au avut ca singur obiectiv santajarea partidelor mari in scopuri departe de a fi nobile. Interesele economice si clientelare au dominat conditionalitatile impuse de acestea. Este timpul sa spunem stop acestui mod de a face politica. Aceste partide au supravietuit fie ca au un lider unic, fie ca au niste posturi de televiziune. Sunt partide care, de fapt, fac politica unui lider, nu politica cetateanului. Daca nu vor fi in stare sa propuna candidati credibili, cred ca nu va plange nimeni dupa ele. In ceea ce-i priveste pe maghiari, este falsa indusa ideea ca nu vor fi reprezentati in Parlament. Vor fi reprezentati, pentru ca nu imi imaginez ca in judete precum Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare, candidatii maghiari nu vor obtine o mare parte sau parte din mandate. Eu cred ca nu ar trebui sa existe un prag de intrare in Parlament pe acest sistem de vot majoritar in doua tururi. Pentru ca, daca un candidat castiga 50% plus unu intr-o circumscriptie uninominala, nu ar fi corect sa nesocotim vointa acelor 50% plus unu din cetatenii circumscriptiei si sa nu permitem acelui candidat sa ii reprezinte in Parlament daca partidul nu atinge un prag de 5 procente. Dar daca discutam despre maghiari, trebuie spus ca si ei au probleme la fel de mari precum PSD. Au si ei Hrebenciucul lor sau pe Miki spaga al lor si, cu siguranta, Iliescul lor. Credeti ca secuii n-ar vrea sa aiba  posibilitatea de a opta si pentru alt reprezentant decat emblematicii Attila Verestoy sau Laszlo Borbely sau Marko Bela? Va asigur ca si ei sunt perceputi la fel ca omologii lor din PSD.
Romanii vor vota in ciuda piedicilor
L.G.: Domnule presedinte, credeti ca vor vota suficient de multi romani la acest referendum?
T.B.: Cred ca romanii au o sansa mare la acest referendum sa decida cum isi vor alege de acum inainte parlamentarii. Guvernul si Parlamentul pun piedici romanilor sa se exprime la referendum. Sunt organizate doua sectii de votare, in loc de una singura, una pentru europarlamentare si alta pentru referendum, toate acestea in speranta ca oamenii vor veni in numar mic la vot. Oamenii nu sunt informati despre ce urmeaza sa voteze, televiziunea publica nu isi face datoria. Clasa politica simte ca se apropie sfarsitul si face eforturi disperate sa amane acest sfarsit. Eu sunt convins ca, in ciuda tuturor acestor piedici, romanii vor vota in numar mare si la referendum, si la alegerile europarlamentare. Votul uninominal va duce in scurt timp la o clasa politica mai buna, care sa lucreze in folosul cetateanului. Fiecare roman isi doreste sa avem mai putina coruptie, sa ii fie ascultata vocea de catre liderii politici, sa traiasca mai bine. De aceea, ii indemn pe toti cei cu drept de vot sa mearga pe 25 noiembrie la urne si sa-si exprime vointa atat la referendum, cat si la alegerile europarlamentare. Pot spune ca romanii au o sansa uriasa: sa faca ei legea. Pe 25 noiembrie, la referendum, poporul este chemat la urne pentru  a stabili regula dupa care sa fie alesi parlamentarii. Daca nu o va face poporul pe 25 noiembrie, atunci vor stabili parlamentarii cum sa fie alesi ei insisi, asa cum isi stabilesc singuri salariile si decontarile chiriilor. Ar fi pacat ca 22 de milioane de romani sa ramana la discretia a 322 de parlamentari controlati de Viorel Hrebenciuc, de Verestoy Attila, de Vadim Tudor,  de Dan Voiculescu, Ion Iliescu si Tariceanu. Ar fi pacat, mare pacat! Clasa politica trebuie schimbata acum. Romania nu mai poate intarzia, acordand o perioada de tranzitie si clasei politice. Curatenie acum!
Uninominalul Guvernului, o pacaleala
L.G.: Dar Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pe o lege a votului uninominal. De ce nu a fost buna aceasta varianta?
T.B.: In primul rand, nu este vorba de o adevarata lege a votului uninominal. In al doilea rand, acesta a fost un act tardiv si facut mai mult pentru imagine. Asumarea raspunderii Guvernului nu garanteaza in niciun fel ca legea va fi aplicata la urmatoarele alegeri parlamentare. Sunt mai multe probleme aici. Una dintre ele este ca varianta de vot uninominal propusa de Guvern nu rezolva problema reformarii clasei politice, care ar trebui sa fie un obiectiv major al Romaniei. A doua este ca legea pe care si-a asumat raspunderea Guvernul este incompleta si reprezinta in buna parte o pacaleala. Eu am propus romanilor la referendum sa se pronunte asupra unei variante radicale de vot uninominal. O varianta usor de inteles, transparenta, cu doua tururi de scrutin. In varianta propusa la referendum, toti parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal. Candidatii se vor confrunta in primul tur si, daca niciunul nu obtine majoritate, adica 50% plus 1, atunci se ajunge la turul doi, unde se vor confrunta primii doi candidati. si cel mai bun castiga. Este exact ca votul pentru primar, cu care romanii s-au obisnuit de 17 ani.
Parlamentarii vor da socoteala alegatorilor
L.G.: Vom avea asadar parlamentari alesi ca primarii. Cu ce vor fi ei mai buni decat primarii?
T.B.: Eu nu spun ca exista doar primari buni. Exista primari mai buni sau mai rai, ca peste tot. Totusi nu putem sa nu observam ca in tara asta, dintre toti alesii, primarii sunt cei mai preocupati de problemele comunitatii. Asupra lor apasa o mare responsabilitate si ei simt asta in fiecare zi. Eu insumi am fost primar al celui mai mare oras din Romania, si in fiecare zi ma gandeam cati oameni au investit sperantele in mine ca sa ajung in acea functie. Am pus interesul cetateanului inaintea oricarui alt interes, pentru ca cetateanul m-a trimis acolo si in fata lui raspundeam la sfarsitul mandatului. Asa va fi si cu parlamentarii, sunt sigur. Poate vor fi unii mai competenti, altii mai putin competenti, dar toti, va garantez, se vor gandi in fiecare zi ca vine sfarsitul mandatului si oamenii ii vor intreba: Tu, cel pe care l-am ales, ce ai facut pentru mine acolo in Parlament?. Parlamentarii vor trebui sa mearga mai des in teritoriu, sa comunice mai mult cu oamenii, sa le asculte nevoile si sa-i informeze asupra activitatii lor din Parlament. Sa le explice de ce au votat o lege sau nu au votat alta lege. In plus, sunt convins ca parlamentarii vor lucra mai mult cu primarul si cu autoritatile locale. Pentru ca au nevoie de sprijin reciproc. Toti, impreuna, vor fi interesati de rezolvarea problemelor comunitatii, pentru ca fiecare dintre ei va fi interesat sa mai obtina un mandat. Pana acum, cu votul pe liste, era usor pentru parlamentari. Daca nu isi faceau treaba, erau parasutati de seful de la Bucuresti in alt judet la urmatoarele alegeri. Candidau acolo si mai luau un mandat, pentru ca oamenii din judetul in care fusese ales inainte nu i-ar mai fi dat votul. Asa se va intampla si in continuare cu jumatate din parlamentari, daca acestia vor fi alesi prin varianta propusa de Guvern.

Sursa: Ziarul

10 comentarii la “Traian Basescu, interviu : „Pe 25 noiembrie, romanii fac legea”

 1. Interesant ce zice El Base.Si eu sunt pentru votul uninominal insa vreau sa fie ales modelul american.Si chiar si asa ma gandesc nu cumva vor gasi politicienii noi metode de intoarce voturile in favoarea lor.Spune adevarul in ceea ce priveste parazitii din Parlament si politica influentata de afaceristi dar nici PD nu este strain de aceste practici.Sa nu uitam ca Euroconstruct celebra firma de constructii patronata de membri PD primeste majoritatea contractelor de constructii din Bucuresti si din tara. Decisa fie clar ca Base baga vrajeaka atunci cand spune ca ii pasa de catateni .El vrea doar sa fie din nou „Stapanul Inelelor”.
  Oricum votul uninominal pare pentru moment singura modalitate de a laege pe cine dorim sisa mai eliminam din uscaturi.Nu mar deranja deloc daca UDMR ar disparea din guvern doar traim in Romania . Noapte buna Romania oriunde te-ai afla!

  Apreciază

 2. Sraga Darius, iti multumesc ca mi-ai raspuns, Basescu pe site-ul lui zice ca nu este responsabil pe imagini deoarece niste sustinatori i-au facut-o……

  Eu cred ca votul uninominal nu rezolva absolut nimic, este vorba de campanii, asta inseamna multi bani eu cred ca mai degraba o sa intre oligarhii sau impinsi de oligarhi asa ca legaturiile vor fi mult mai stranse, nu stiu ce sa zic dar ca omul judeca la vot partidul daca in partid sunt doi trei corupti atunci alegatorul va decide, nu cred ca persoanele ca persoana are asa o mare importanta ci partidul care reprezinta me,brii sai, vezi primarii alesi si ?

  Apreciază

 3. Foarte tare poza. Cine este autorul ei?
  Acuma, legat de subiect nu prea sunt multe de zis avand in vedere ca referendumul nu are cum sa fie validat. Indiferent ce parerea am avea pana la urma ramanem cu varianta lui Tariceanu.

  Apreciază

 4. Stimata Doamna Nina Iliescu, am vorbit cu sotul dvs, daca tiu minte era ieri la un pahar de sprit la Restaurantul ala a lui fica lui Geoana, ehh e si oligarha, d-aia trebuie uninominal ca preafericitul Ilici asa-mi zicea ca pe vremea lui Ceausescu nu se vota pe liste inca atunci era uninominal, serios treceti pe blogul lui Ton, dar aveti ceva probleme ? de ce nu va invita undeva ? de ce va neglijeaza ?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s