Ultimul Revelion 1989

Nicolae Ceausescu Nadia Comanecii  
Nicolae Ceausescu a devenit un erou exemplar al neamului la 26 ianuarie 1973, cand, pentru prima data, propria lui zi de nastere se transforma intr-un ritual politic de celebrare publica a puterii sefului de partid. La aceasta prima sarbatorire de amploare a zilei de nastere a lui Ceausescu, la care au participat toate institutiile politice si culturale ale statului, tovarasul primeste drept cadou titlul de „teoretician strans legat de viata” si „om de omenie”, primeste titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, iar dramaturgul Horia Lovinescu propune ca numele epocii contemporane sa fie… „Secolul Ceausescu”.
Edward von Kloberg III, cel care s-a ocupat de imaginea unora dintre dictatorii notorii ai secolului XX, inclusiv de cea a lui Nicolae Ceausescu, care doreau favoruri si aprobare din partea oficialilor americani, s-a sinucis, in 2005, la varsta de 63 de ani, relateazã Washington Post, în editia electronica de marti.
O legenda în cercurile specialistilor în PR, el i-a avut drept clienti pe Nicolae Ceausescu, Saddam Hussein, Samuel Doe (Liberia), pe liderii militari din Myanmar, pe Mobutu Sese Seko, dictatorul fostului Zair (Congo) si „pretin bun“, si el, al lui Ceausescu.

NICOLAE CEAUSESCU A TIPARIT BIBLII IN ROMANIA

„Personalitatile considerate paria sunt ca acuzatii într-un proces, ei avand dreptul la consiliere“, spunea von Kloberg.
El a citat cazul lui Nicolae Ceausescu, pentru care a obtinut concesii comerciale din partea Statelor Unite. În schimb, Ceausescu a acceptat tiparirea de Biblii pentru prima data în ultimii zeci de ani si pentru un anumit pret a permis evreilor din URSS sa treaca prin România în drumul catre Israel, a afirmat von Kloberg.

Nicolae Ceausescu „in jurul lumii”

Mai departe cititi, aici>>>>>>

7 comentarii la “Ultimul Revelion 1989

  1. Draga Ovidiu,

    sunt multe de spus despre regimul comunist ,unele mai bune altele mai rele. Stiu ca cei tineri, ca dumneata , cei care in 1989 aveau sub 18 ani, vor accepta mult mai greu ce voi scrie eu. De ce ? Fiindca ei nu au trait realitatea,ei au auzit de la „binevoitori ” cum era atunci. Deci sa incep:
    -orice copil primea o alocatie de stat substantiala;
    -copii mici aveau acces gratuit sau cu plata unor taxe f mici in crese si gradinite. Acestea erau fie cu program normal ( 8-12) , prelungit ( 8-17 ) sau saptamanale ( aduceai copilul luni si il luai vineri dupa amiaza )
    -daca un copil invata bine era imposibil sa nu ia un premiu ( I-II-III ) sau mentiune. Daca in clasa se afla si un copil al unui stab se intampla ca pe langa premiul I acordat copilului sarac dar destept sa se acorde premiul I si copilului de stab, desi el nu invata la fel de bine.
    -e adevarat ca se facea propaganda ateista in scoli dar copii nu erau impidicati sa mearga la biserica. In cazul meu ( un exemplu ) in Vinerea Mare a Pastilor se organiza foc de tabara unde veneam toti copiii. Numai ca focul tinea cam o ora ( 5 la 6 seara ) si dupa asta toti plecam gramada la biserica, la prohod. Nimeni nu a facut scandal pe seama asta. Profesorii raportau actiunea indeplinita ( focul de tabara ) dar si biserica era plina. In noaptea invierii mergeam toti …..la fel.
    -daca invatai bine intrarea la liceul teoretic sau de informatica era ca si sigura. Numarul celor admisi cu pile nu era mai mare 10-12 dintr-un numar de 150-200 de elevi. Cei care invatau mai putin bine intrau la liceele industriale.
    -in scoala se facea carte. dat fiind ca eram obligati sa purtam uniforma diferentele de stare materiala a parintilor erau estompate. Fiecare aveam o matricola cu insemnul scolii si un numar, asrfel ca nu ne permiteam sa facem scandal pe strada, sa fumam, sa spargem vitrine, etc.
    -dupa terminarea liceului aveai 99% sanse sa-ti gasesti un loc de munca corespunzator . Asta in cazul cand nu reuseai la faculta.
    -admiterea la faculta era pe baza de examen pe bune, nu ca azi. Orice student cu o situatie materiala mai precara primea o bursa sociala , apoi urma bursa normala, cea de merit si cea republicana. O bursa normala insemna ca iti platea statul masa si cazarea si mai primeai in mana cam 50 lei ( in anii 70) bani de buzunar.
    -fiecare absolvent avea un loc de munca asigurat. Salariul primit ca incepator era multumitor. Eu am primit in primul an 1425 lei (1972) apoi a crescut la 1490 anul II si in anul III de stagiatura am avut 1580 lei . Manca la cantina si masa costa 5 lei (doua feluri +desert ) . Chiria era in jur de 200 lei (apartament cu doua camere ) inclusiv caldura si apa calda si rece. Un concediu la mare doua saptamani costa 1100 lei/pers prin ONT si cam 400-600 lei prin sindicat , in functie de statiune si hotel.
    -toate medicamentele erau gratuite, spitalizarea la fel.
    E devarat ca nu puteam calatorii in tarile capitaliste , dar in schimb puteam merge in ” lagarul socialist ” fara probleme deosebite ( aveau interdictie cei ce facusera puscarie , cei in cercetare )
    -existau si turnatori, dar astia erau oportunistii, cei care isi vindeau si pe masa si pe tacs´o pentru 100 de lei. Treaba care nu se spune azi e ca astia se stiau, securistul ce avea in subordine intreprinderea respectiva avea grija sa spuna celorlalti numele turnatorilor ( Baa, aveti grija si nu vorbiti catre ala sau alalalt ceva de rau ! ” ne zicea) O sa ma intrebi : de ce faceau asta ? Simplu: in cazul cand pe noi ne-ar fi luat gura pe dinnainte si am fi zis ceva, turnatorul ar fi scris un raport si el, securistul, ar fi fost nevoit de functia lui sa faca ceva , sa ne cheme , sa ne intrebe, etc. Ori asta insemna ca el , securistul, nu a dus o munca de prevenire corespunzatoare, ca nu-si face bine treaba si deci , adio promovare.Asa ca nici el nu avea nevoie de rapoarte. Daca ai sti cate bancuri cu Nicu si Leana am spus impreuna cu asemenea ofiteri . te-ai cruci.
    -ca sef cu organizatoricul pe un anume centru universitar, in septembrie participam la instructajul de la Izvorul Muresului si in vara la cel de la Costinesti. De regula aici venea si Nicu Ceausescu si Zoe . Ne intalneam la discoteca , la bar, la teatrul de vara din Costinesti, la sedintele de instruire, etc. Nu am sesizat odata ca Zoe sa strambe din nas ca sta de vorba cu noi,sau ca Nicu sa ne ia la misto. E adevarat ca in jur se aflau mereu baietii de la protectie si paza dar asta era ceva normal.
    La difuzarea presei din oras se aduceau cam 5-6 numere din fiecre ziar vestic, in special cele din Franta si Anglia, pe care le putea cumpara oricine.
    Cat priveste CAP-urile , aici se fura dar tot mai ramanea. Da se raporta mai mult decat se facea insa nu a existat nimeni sa nu aibe podul plin ( din munca si din furat) Azi e totul parloaga, irigatiile in care s-au bagat miliarde au disparut, dalele si conductele le gasesti prin curtile tiganilor si taranilor mioritici. E mai bine ???

    Gata, ma opresc aici, asta nu se vrea un articol, ce am scris sunt cateva adevaruri care candva ( nu stiu cand ) vor fi spuse si scrise.Numai ca atunci Romania o sa fie o colonie de lumea a treia.

    Apreciază

  2. Draga Emigrantul, verisoara mea era secretar al Comitetului PCR Galati si Braila, am avut pile ca sa zic asa…adevarul este ca democratia a dezamagit multi oameni, cine n-are bani vai de capul lui.

    Draga Emigrantul, te rog sa scri un articol despre regimul comunist care erau avantajele? eu cred ca democratia in Romania de azi este un fel de feudalism corupt condus de fostii securisti, cu comunistii nu am absolut nimic, doar cu acei care au facut politie politica voluntar din buna voie.

    Ps. voi publica articolul tau, pe site-ul Nicolae Ceausescu

    Salutari, si te astept cu articolul

    Apreciază

  3. Draga Ovidiu,
    te felicit si imi fac autocritica. De ce ? Eu sunt unul care a profitat de avantajele regimului socialist in sensul ca am facut liceul si doua facultati fara sa platesc un leu.M-am facut membru de partid din facultate fiindca am invatat bine si am fost propus secretar organizatoric al Centrului Universitar Respectiv ,( la UASCR) ori acest lucru nu se putea fara a fi membru PCR.Nu regret si pastrez si azi carnetul. Deci eu eram obligat moral sa fac ce dumnata ai facut, aceasta pagina adica. Abia peste 50-60 de ani va mai ajunge Romania asa de dezvoltata ca pe vremea lui Ceausescu. I-am cunoscut personal pe Nicu si pe Zoe, niste tineri deosebiti, cat am foat in aceeasi societate nu ma simtit ca ne-ar privi de sus. Si amandoi erau destepti…
    Poate ca cu alta ocazie voi scrie mai mult…

    Apreciază

  4. Multumesc Dadatroll, Gabriela draga, ai vazut pozele ? intre timp a mai adaugat, dar te-as ruga ceva, sa-mi spui cand era bine ca sa zicem asa in perioada lui Ceausescu, si cum era ? cand a inceput raul si care ar fi motivul ?

    Anticipat,
    Ovidiu

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s