C.P. Tăriceanu: Un bărbat de stat nu ar fi aşteptat patru săptămâni pentru a-mi trimite o scrisoare

Vineri 11 ianuarie 2008, 00:02
traianbasescu8.jpg
După ce nu a răspuns invitaţiei la dialog lansate de preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut acestuia, în cadrul unei conferinţe de presă, să o numească „neîntârziat” pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Mai mult, primul-ministru a subliniat că Traian Băsescu nu este „un om politic responsabil”, întrucât blochează funcţionarea domeniului Justiţiei prin refuzul său.
Călin Popescu Tăriceanu a explicat că nu a dat curs invitaţiei preşedintelui, întrucât refuzul acestuia este numai „un nou spectacol mediatic regizat”, nesusţinut de argumente legale.
„Mă adresez în primul rând milioanelor de români care se întreabă cine va plăti poliţele acestui conflict artificial între Palate. Traian Băsescu a avut două săptămâni la dispoziţie pentru a găsi argumente legale pentru a nu semna decretul de numire a ministrului de Justiţie”, a declarat primul-ministru.
Premierul a subliniat că preşedintele nu are drept de veto şi că „refuză să îşi îndeplinească o obligaţie constituţională”, fiind exclusiv atribuţia primului-ministru de a-şi numi miniştri.
„Cer preşedintelui să o numească neîntârziat pe Norica Nicolai în funcţia de Ministru al Justiţiei. A sosit timpul să punem capăt acestui conflict artificial, a sosit timpul ca şeful statului să fie un om politic responsabil”, a încheiat răspicat premierul Tăriceanu. Lucian Bolcaş: Domnul preşedinte a dorit să declanşeze un conflict juridic
Miercuri 09 ianuarie 2008, 00:45″Scopul preşedintelui este exprimat expres în scrisoarea sa. Domnul preşedinte a dorit să declanşeze un conflict juridic. Este o problemă de constituţionalitate. Răspunderea pentru compoziţia Guvernului o poartă Primul ministru şi nu preşedintele României. Dacă admitem că preşedintele poate să numească sau să nu numească miniştrii după propriile sale argumente, ar însemna că responsabilitarea formării cabinetului ar reveni preşedintelui, ceea ce în sistemul nostru constituţional este exclus „, a declarat Lucian Bolcaş, deputat PRM.
Bolcaş a mai declarat în legătură cu acest caz: „Doamna Norica Nicolai a fost sancţionată cu un avertisment în legătură incidentul când nepoata sa a votat. Personal eu am sancţionat-o pe Mona Muscă şi cu toate acestea decretul de numire a Domniei Sale a fost semnat. Este şi o problemă de constituţionalitate. Responsabilitatea formării unui Cabinet revine premierului, şi nu preşedintelui”.

Şeful statului a mai spus că nu va accepta să semneze în orice condiţii un decret de numire în funcţia de ministru al Justiţiei. „Preşedintele României nu este notar. În Constituţie se spune: primul-ministru propune şi preşedintele decide prin emiterea decretului. Din acest punct de vedere, vreau să vă asigur că nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justiţiei să vină un bun specialist, respectat de dumneavostră şi care la nivel de probe să fie ireproşabil, că bârfe sunt despre mulţi”, a precizat Traian Băsescu

Sursa: Realitatea TV

VIDEO

Sase ONG-uri ii cer lui Basescu sa respecte legeaSase organizatii civice considera ca presedintele Traian Basescu a abdicat din nou de la pozitia de mediator intre institutiile statului si garant al Constitutiei in chestiunea desemnarii unui nou ministru al Justitiei si ii solicita sefului statului sa renunte la scandaluri in 2008.”Cerem presedintelui Basescu sa respecte, cel putin in al 12-lea ceas, spiritul si litera legii si sa-si asume demnitatea functiei prezidentiale pe care inca o mai exercita”, se precizeaza in comunicatul difuzat ieri de Fundatia Romana pentru Democratie, Solidaritatea Universitara, Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor, Fundatia Ecomondia, Asociatia pentru Educatie Cetateneasca si Fundatia pentru Progres.Semnatarii documentului apreciaza ca, in ciuda faptului ca presedintele a primit din partea Curtii Constitutionale decizia conform careia nu are dreptul sa refuze numirea unui demnitar propus de catre premier, el „se preface doar ca respecta litera acestei hotarari, dar in realitate ii incalca flagrant spiritul, incercand sa provoace o noua criza guvernamentala si constitutionala”.”Am sperat (…) ca va intelege si va respecta decizia Curtii Constitutionale si responsabilitatile ce-i revin. Constatam ca nu e asa si ca dl. presedinte Basescu nu a asteptat decat ca toti romanii sa se intoarca din vacanta pentru a redeschide seria atacurilor care submineaza sistematic increderea cetatenilor in institutiile statului.Consideram ca aceasta perseverenta nu e de bun augur pentru anul care abia incepe si ii cerem presedintelui Romaniei sa-si reconsidere intreaga atitudine”, se arata in comunicat. Autorii documentului spun ca „ar fi cazul” ca presedintelui sa-i pese de faptul ca „romanii au obosit de atatea scandaluri pe care doar d-sa le provoaca si ca mult laudatul sau Dialog direct cu poporul se reduce tot mai mult la un presedinte vorbind fara noima unui popor care incepe sa vada adevarata fata a unui om preocupat doar de manipularea electoratului in favoarea grupurilor de interese corupte pe care le reprezinta”. (O.B.)

2 comentarii la “C.P. Tăriceanu: Un bărbat de stat nu ar fi aşteptat patru săptămâni pentru a-mi trimite o scrisoare

 1. A facut prezidentul aceleasi cercetari in legatura cu procurorul Morar? cati bani am platit noi, cu totii, pentru greselile facute de acest tip, sanctionate la nivel european? si asta, dupa 1990, nu inainte… si ceilalti numiti de prezident, sunt niste somitati care nu au nici o greseala la activ? eu, asta as intreba la Cotroceni, daca as fi Tariceanu…

  Apreciază

 2. http://furiousjohnye3e.wordpress.com/2008/01/11/tariceanu-se-tine-tare-la-justitie/

  Update. Ieri 10-1-2008 Traian Basescu prezent la sedinta Cosiliului Suprem al Magistraturii a declarat ca nu poate fi de acord cu numirea ca Ministru al Justitiei a unei persoane fara un parcurs profesional impecabil. Exista insa o problema, se apropie summit-ul NATO. Toate detaliile privind organizarea summit-ului sunt stabilite in sedintele C.S.A.T .
  Ministrul Justitiei iconform legislatiei actuale este membru al CSAT. Insa in Romania de aproape o luna nu avem ministru la Justititiei. Deci sedintele CSAT inclusiv cele in care s-au discutat si aprobat pana acum detalii privin summit-ul NATO au avut loc in absenta Minstrului Justitiei. O situatie extrem de jenanta pentru Romania pe planul politicii externe.
  Astazi 11-1-2008 in urma refuzului premierului de a accepta invitatia presedintelui pt. a purta o discutie privata despre numirea noului Ministru al Justitiei ,
  Administratia Presidentiei a remis un nou comunicat al presedintelui Basescu in care acesta din urma mentioneaza ca refuza in continuare sa aprobe numirea Noricai Nicolai ca Minsitru al Justitiei si reitereaza invitatia catre premierul Tariceanu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s