Nica Leon către Iliescu: Eşti un vierme, un criminal, măi animalule!

ioniliescunicaleon.jpg

La majoratul CPUN, ca la teatru: în timp ce fostul şef de stat Ion Iliescu recita un expozeu despre activitatea „fructuoasă” a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională de acum 18 ani, câţiva autoproclamaţi „revoluţionari” s-au răţoit unii la alţii. „Băi băiatule, tu ai fost cu noi în faţă la Inter?”, au sărit unul la gâtul celuilalt, lângă pişcoturi şi pahare de şampanie, foştii membri ai CPUN. Frustraţii s-au umflat în pene, nostalgicii şi-au cerut dreptul de a intra în istorie, iar „vedetele” Revoluţiei au fost readuse cu picioarele pe pământ, culmea, tot de câţiva revoluţionari-impostori. Nica Leon a strigat cu tupeu către Ion Iliescu: „Eşti un vierme, un criminal (…) Ţi-am salvat viaţa, măi animalule…” 
Contextul: reuniunea de 18 ani de la înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, la Palatul Parlamentului. Foştii membri ai CPUN s-au reunit printre amintiri şi cupe de şampanie, prilej de a rememora momentele „fructuoase” de după Revoluţie. În plan secund, fostul preşedinte Ion Iliescu citea cu patos un expozeu. „Acţiunea” s-a petrecut însă pe holurile sălii, unde câţiva participanţi la reuniune şi-au cerut dreptul de a fi trecuţi printre revoluţionarii fruntaşi ai României.

Frustrări

„Băi baiatule, tu ai fost cu noi în faţă la Inter, pe 21 decembrie? Eu am fost, am mărturii”, se răţoieşte fostul secretar al CPUN, Cristian Iliescu, la Nica Leon. „Multe mărturii sunt false, mulţi sunt nişte infractori. Eu am depus la Parchetul Militar plângeri împotriva lui Ion Iliescu, pentru crime la Revoluţie”, vine şi replica. Intră în scenă un alt CPUN-ist, cu rame groase la ochelari, roşu de supărare în obraji şi agitat peste măsură: „Terminaţi, bă, cu povestea asta în faţa presei! Opriţi-vă, aţi înţeles?!”.
Scandalul a continuat. „M-aţi pedepsit cu conspiraţia tăcerii”, a izbucnit în înţelepciune Nica Leon.

„Măi, animalule…”

S-a întors roata: gălăgioşii de la simpozion nu l-au lăsat pe Ion Iliescu să modereze lucrările, statutul fostului şef de stat printre CPUN-işti fiind intens contestat. „Un infractor” care „nu are nicio contribuţie” la Revoluţie pentru că, în acea perioadă, ori a stat acasă, ori „dădea telefon la Ambasada Sovietică”; „un individ care are două dosare penale nu poate conduce o astfel de reuniune”, ci trebuie să meargă „la Jilava”; „Ţi-am salvat viaţa, măi, animalule” au fost doar câteva dintre replicile usturătoare primite de Ion Iliescu şi pe care fostul preşedinte a încercat să le tempereze apelând la clasicii literaturii: „Ai puţintică răbdare, vorba lui Trahanache…”.
Totul, până la un punct, când scandalul a devenit cu adevărat savuros: „I-am spus: „Tu, un criminal, cum îţi permiţi să dai mâna cu mine?”. Iar el mi-a zis: „Du-te-n aia mă-tii””, a relatat Nica Leon altercaţia cu Ion Iliescu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s