Doctor Sorin Oprescu si Regele Mihai I

Dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si Regele Mihai

La Palatul Elisabeta a avut loc, sâmbătă seara, ceremonia dezvelirii portretelor regelui Mihai I şi reginei Ana, realizate de pictorul american Nelson Shanks şi donate Casei Regale de ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman.
Portretele, care au fost pictate anul trecut de artist în România, la reşedinţa ambasadorului SUA din Bucureşti, au fost aşezate în Sufrageria cea mare a Palatului Elisabeta.
Potrivit dorinţei Principesei Margareta, regele Mihai a dezvelit tabloul soţiei sale, regina Ana, iar aceasta tabloul regelui.
Ambasadorul Nicholas Taubman a elogiat cu “acest mare şi special prilej contribuţia marcantă a regelui Mihai şi rolul monarhului român în scurtarea celui de al doilea război mondial”, apreciind drept “curajos” actul de trecere a Armatei Române alături de forţele aliate în anul 1944.
Totodată, diplomatul american a evidenţiat contribuţia Casei Regale române la salvarea în anii ‘40 a unui mare număr de evrei destinaţi de nazişti lagărelor de exterminare.
Principesa Margareta a apreciat că aceste portrete, “aparţinând celui mai mare portretist în viaţă, reprezintă valori de patrimoniu ale naţiunii române”.

La eveniment au fost prezenţi premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi soţia, însoţit de o serie de candidaţi ai PNL la primării de sector, PS Vincenţiu Ploieşteanu, candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihai Oroveanu, Doru Braia, pianistul Dan Grigore, pictorii Ştefan Câlţia şi Sorin Dumitrescu.
Familia regală a participat, sâmbătă dimineaţa, la vernisajul expoziţiei “Colecţia Regală de artă tradiţională – Regina Elena”, care a avut loc la Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului Român.
În cadrul manifestărilor organizate de Casa Regală în zilele de 9-10 mai, vineri seara, la Palatul Elisabeta, a avut loc în prezenţa familiei regale lansarea proiectului “Scriitori pe Calea Regală”, realizat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Ministerul Transporturilor.

De asemenea, Regele Mihai a decorat, vineri şi sâmbătă, cu “Crucea Casei Regale” şi “Medalia regele Mihai pentru Loialitate” o serie de apropiaţi, care, de-a lungul anilor, şi-au dovedit devotamentul pentru Casa Regală a României.

Sursa:ROMPRES