Petre Roman, numit de Tăriceanu Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate

BUCUREŞTI / 18:45, 16.09.2008 MEDIAFAX

Fostul lider democrat Petre Roman a fost numit, prin decizie a premierului Călin Popescu Tăriceanu, în postul de Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, în cadrul Cancelariei premierului, cu funcţia de consilier de stat.

Conducerea PNL a validat, marţi, candidatura lui Petre Roman, din partea formaţiunii liberale la alegerile parlamentare din noiembrie.

Guvernul arată, într-un comunicat, că Înaltul Reprezentant al Guvernului se va ocupa de promovarea şi susţinerea intereselor comunităţilor româneşti din afara graniţelor, în cooperare cu Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe şi de promovarea intereselor românilor aflaţi la muncă în străinătate în relaţia cu autorităţile din statele de reşedinţă.

În noua calitate, Petre Român va mai avea ca obiective cunoaşterea problemelor cu care se confruntă românii aflaţi în străinătate şi identificarea, împreună cu instituţiile guvernamentale din România, a soluţiilor pentru rezolvarea acestor probleme, precum şi asigurarea unei comunicări eficiente şi active cu reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţiilor românilor aflaţi la muncă în străinătate şi ai asociaţiilor reprezentative ale comunităţilor româneşti din afara graniţelor, conform sursei citate.

El se va coordona cu ministerele cu atribuţii pe domeniile care privesc problematica românilor din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, Departamentul pentru Afaceri Europene şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, cu sprijinul financiar şi logistic al Cancelariei premierului pentru desfăşurarea activităţilor din mandatul primit.

Petre Roman are 62 de ani, a fost primul prim-ministru al României postrevoluţionare până în septembrie 1991, iar în 2000 a ocupat funcţia de ministru de Externe.

Timp de două legislaturi a deţinut mandatul de deputat, iar în intervalul 1996-2000 pe cel de senator. Din 1996 până în decembrie 1999 a fost preşedinte al Senatului.

Petre Roman a fost lider al Partidului Democrat până în 2001, fiind înlocuit de Traian Băsescu la conducerea formaţiunii.

4 comentarii la “Petre Roman, numit de Tăriceanu Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate

 1. Salut, Blogideologic, ai perfecta dreptate dar sa-i verifice pe toti absolut.

  Eu nu cred ca Securitatea a disparut fostii securisti spre sfarsitul Revolutiei s-au transformat in oameni de afaceri bineinteles cu ajutorul tuturor politicienilor.

  Vezi si generali de securitate care erau in PD.

  Securitatea in timpul revolutiei era imbracata in haine militare, nu se putea face distinctie.
  Nu cred ca in momentul de fata avem un partid curat nepatat.

  Hai sa vorbim si de Stolojan, cine era acest individ pe vreama comunista? unde au disparut banii.
  Train Basescu, se plimba in toate lumea oare fara a da socoteala ?
  Nu stiu ce sa zic dar dreptatea trebuie facuta cu toti

  Apreciază

 2. Timpul judecăţii lui Petre Roman
  Există un grup minuscul la CNSAS, alcătuit din personaje ignobile care îl folosesc drept paravan pe omul de paie Constantin Ticu Dumitrescu, –trădător al intereselor româneşti numai pentru că este lipsit de discernământ–, personaje care fac tot posibilul să nu permită deconspirarea dosarelor de cadre ale primului guvern Petre Roman format din oameni care îşi făcuseră studiile în West pe vremea “Împuşcatului”. Cine erau acei “specialişti tehnocraţi” care înainte de 1989 mergeau lejer şi liberi la studii în West cu burse plătite de statul român ? De ce nu se interesează CNSAS de dosarele lor? După formarea primului guvern post- revoluţionar, acei miniştri cu studii făcute în West au subminat în mod deliberat economia naţională a României. Veni- va timpul judecăţii lor? Junimistii foloseau ca principala doctrina economica doctrina fiziocratilor, ameliorată la noi de cel mai mare economist român din secolul XIX, Apostol Arsache. Aceasta este varianta în care o teorie de economie politica pozitiva este implementată de politicienii români, variantă lizibilă în asertarea ca “România este o tara eminamente agrara.” Pe vremea regimului burghezo-mosieresc, condus într-o vizita în Valea industrializata a Ruhrului de catre oficiali germani ce vroiau sa îl impresioneze prin bogatia creata, un ministru român îi lasa fara replica (şi germanii îl citiseră pe Quesnay!) afirmând malitios : “Daca ploua de patru ori pe an când trebuie, tara mea produce tot atâta bogatie!” Chiar şi pe vremea comunismului, în zona montană de la noi, dar şi în Delta Dunării, economia normativă comunistă nu era aplicată, înflorind economia pozitivă de tip fiziocrat, ad litteram termenul însemnând “forţa naturii”. Din cauza acestei economii pozitive tradiţionale, erau oierii români oameni puternici şi mândri. De altminteri dupa “loviluţie”, revoluţionarul politicianist Petre Roman, ce avea de apărat şi tradiţia cominternistă a tatălui său care instaurase republica în România cu ajutorul diviziei Tudor Vladimirescu, comanda special din Australia o cantitate uriaşă de lână pentru a distruge baza economică a oieritului în România. A fost un caz cras de “sabotare a economiei naţionale”, prin distrugerea unui segment al economiei pozitive avându- şi izvorul în “forţa naturii”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s