Patru milioane de romani au votat degeaba – Cum ajungi în Parlament doar cu un singur vot

aalegeri

Legea alegerilor uninominale, sustinuta de unii, blamata si chiar atacata in instante de altii, a creat cea mai anormala situatie politica din istoria democratica a Romaniei. Calculand numarul de voturi total exprimate, pe cele in baza carora au ajuns parlamentari candidatii partidelor, precum si numarul sufragiilor adunate de candidatii ramasi pe dinafara, in urma redistribuirii, constatam ca sunt mult mai multi votanti nereprezentati in Parlament decat cei reprezentati

In Senat, unde ajung 137 de candidati, dintr-un numar total de 6.877.987 de voturi exprimate cu tinta directa catre anumiti candidati, nu-mai 2.854.426 de voturi au dus la alegerea dorita de electori. Restul de 4.023.561 voturi au intrat in sistemul redistribuirii catre can-didati care nu au fost doriti de cei care si-au exprimat votul uni-nominal

In Camera Depu-tatilor, unde au intrat 332 candidati, din numarul total de 6.858.439 de sufragii exprimate in mod direct pentru anumiti candidati, doar 2.916.739 de voturi au dus la alegerea dorita de alegatori.

Voturile ramase, 3.941.700, in urma aceluiasi sistem de loterie a re-distribuirii, au ajuns la candidatii nedoriti de catre cei care si-au exprimat optiunile.
de Claudia Toma, Cornelia Draghici

Cum ajungi în Parlament doar cu un singur vot

Sistemul de votare la aceste alegeri a fost unul mixt, în trei paşi. Acest sistem avantajează mai mult partidele decât candidaţii. Pe termen lung, uninominalul mixt avantajează partidele mari, iar, pe termen scurt, partidul clasat pe locul trei. Acesta e cel care beneficiază masiv de redistribuire.

Mai jos prezentăm cele trei faze ale acestui proces electoral în care încercăm să explicăm cum un candidat care s-a votat pe sine şi nu a mai obţinut niciun alt vot poate ajunge în Parlament.

Faza I: contează omul

În această fază, alegătorii dintr-un colegiu se duc la vot şi votează pentru un candidat sau altul.

După numărarea voturilor pe colegiu, candidatul care a luat peste 50% ajunge direct în Parlament. Toate locurile din colegiile care nu au fost ocupate de candidaţi cu peste 50% trec în faza a II-a.

Faza a II-a: contează şi omul, şi partidul

În această fază se vor distribui locuri candidaţilor cu procente sub 50%, folosindu-se un criteriu în care contează numărul de voturi pe care le-a obţinut candidatul în colegiul său şi numărul de voturi pe care le-a obţinut partidul în judeţul respectiv sau
Bucureşti.

Deci, în această fază, contează candidatul şi partidul în aceeaşi măsură. Însă, fiind vorba de o împărţire cu numere întregi, va apărea unrest de număr de voturi – la partide şi un rest de colegii neacoperite. Toate aceste resturi trec în faza a III-a.

Faza a III-a: doar partidul contează

În această fază, voturile obţinute de candidaţi nu mai contează. Contează voturile rămase rest ale partidelor la nivel naţional şi colegiile rest care nu au parlamentari aleşi.

Se fac două liste – una cu un clasament de voturi pe partide şi una cu colegii rămase neocupate.

În funcţie de acest top, partidele ocupă colegiile libere. Dar, atenţie, va merge în Parlament candidatul din acel colegiu al partidului respectiv, fără să conteze locul pe care acest candidat a ieşit la alegeri sau numărul de voturi pe care l-a luat.

Astfel, se ajunge la situaţia că poţi merge în Parlament şi cu un singur vot, dacă partidul din partea căruia ai candidat a obţinut acel colegiu.

–––– 

iosif koto
Iosif Koto 70 de ani, deputatul cu 34 de voturi: Eu nici nu am vrut sa fiu ales. Campania mi-am facut-o mai mult pe mail
de Attila Biro HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2008, 17:05 Actualitate | Politic

Candidatul UDMR, Iosif Koto, castigatorul unui mandat de deputat cu 34 de voturi, a comentat pentru HotNews.ro sistemul uninominal, despre care spune ca e prost si ca va trebui schimbat. Koto este de parere ca a ajuns in Parlament in mod nejustificat, nici macar el nu spera sa ocupe un fotoliu de parlamentar. Viitorul deputat UDMR sustine ca este o nedreptate faptul ca alti candidati care au castigat mii de voturi nu au intrat in forul legislativ. Koto a povestit pentru HotNews.ro ca nu si-a facut campanie nici in Africa, nici in Asia si ca majoritatea voturilor le-a primit de la romanii din Israel pe care i-a cunoscut in Cluj.

Rep: Ati castigat un loc de parlamentar cu 34 de voturi. In opinia dumneavoastra este bun sau rau sistemul uninominal?
Iosif Koto: In principiu, acest sistem ar putea sa aduca mai multi oameni de calitate in Parlament. Ca toate inceputurile, are insa foarte multe imperfectiuni. Eu cred ca una dintre primele sarcini ale noului Parlament este sa perfectioneze acest sistem.

Rep: Sunt candidati precum Norica Nicolai sau Doru Ioan Taracila care au strans peste 10.000 de voturi dar n-au intrat. Dumneavoastra cu 34 de voturi, ce legitimitate aveti in Parlament?
I.K.
Sigur, sunt oameni de calitate. In afara de Norica Nicolai, mai sunt si altii precum domnul Eckstein care ar merita sa fie in Parlament. Avem nevoie de ei in Parlament pentru ca au o experienta vasta. Eu cred ca este vorba de o gresala a sistemului. Sigur, pe de-o parte, unii au ratat un loc in Parlament, dar sunt si cazuri in care au fost alesi oameni de calitate. Si eu cred ca voi aduce un plus in Parlament deoarece am o experienta de 40 de ani si am ocupat diferite functii importante.

Rep: Daca peste patru ani se va pastra sistemul uninominal ati candida intr-un colegiu uninominal din tara?
I.K. Categoric nu. In primul rand, din cauza varstei pentru ca peste patru ani o sa am 74 de ani si nu cred ca as mai face fata. Ca sa fiu sincer eu nici acum nu am vrut sa intru, dar daca asa a fost sa fie am sa raman.

Rep: Ce proiecte aveti pentru romanii din Asia si Africa?
I.K. Pot sa va spun ca eu am antecedente, pentru ca am avut doua mandate in cadrul Ministerului Invatamantului unde m-am ocupat si de departamentul relatii externe. Am tinut legatura cu comunitatile din diaspora. Am realizat in premiera un manual pentru evreii din Romania. Eu am sa propun in cadrul Parlamentului infiintarea unor agentii prin care relatiile cu romanii din aceste zone sa fie mai apropiate. Nu numai ei au nevoie de noi, si noi avem nevoie de ei, mai ales pe relatiile economice.

Rep: Cum v-ati facut campanie, prin ce zone ati ajuns?
I.K.
Dupa cum am spus, eu nici nu ma asteptam sa fiu ales. Nu am ajuns in niciuna din aceste zone. Campania am facut-o mai mult pe mail. Stiti, acolo sunt zone neelectrificate, zone salbatice. Cred ca voturile le-am primit din Israel. A fost aici in Cluj un grup din Israel si i-am cunoscut la o piesa de teatru, probabil ei m-au votat.

Doamne, doamne, am ajuns in Parlament in mod nejustificat, nici macar nu am sperat sa ocup un fotoliu de parlamentar, nu am dorit si nu m-am gandit sa intru-n parlament, era doar o gluma pe messenger cu prietenii din Israel, dar io Iosif Koto sunt norocos, sa vezi ce campanie am derulat pe mail. Asta-i reteauaOvidiu spune:.

14 comentarii la “Patru milioane de romani au votat degeaba – Cum ajungi în Parlament doar cu un singur vot

 1. deci acuma e rau ca teoretic poti sa intri in parlament cu doar un vot … dar configuratia actualului parlament respecta dorinta romanilor in sensul ca partidele pentru care au votat au aproximativ acelasi numar de mandate cu voturile primite de acel partid .. dar … sa’ti dau un exemplu concret … pentru mai usoara intelegere o sa simplific . sa presupunem ca avem doar trei partide .. partidul A , partidul B si partidul C … numarul total al voturilor valabil exprimate la nivel de tara este de 10 milioane …. daca in fiecare colegiu pentru partidul A au votat 49,99%, pentru partidul B au votat 49,98% si pentru partidul C 0.03% … in aceasta situatie in parlament partidul A va avea 100% dintre mandate si partidul B nici unul desi a primit 49,98% dintre voturi adica 4998000 de de voturi … celalalt partid A a luat toaaate mandatele desi a primit cu doar 1000 de voturi in plus … asta ti se pare corect?

  deci:

  partidul A 4.999.000 voturi =100 de mandate
  partidul B 4.998.000 voturi =ZERO mandate
  partidul C 3000 voturi=ZERO mandate

  intre situatia actuala si aceasta eu o prefer pe cea actuala

  Apreciază

 2. ovidiu,

  inca o data iti spun .. daca se schimba aceasta lege in sensul in care doreste basescu pnl va deveni un partid minuscul sau n’o sa mai intre in parlament … asta isi doreste basescu … iti spun pentru ultima oara … va fi o lupta fantastica in lunile urmatoare intre pdl si restul partidelor pentru a se schimba legea … motivul lor va fi ca aceasta lege nu e buna si ca e mai buna aia propusa de basescu … legea propusa de basescu practic elimina partidele mai mici … ei (pdl) vor sa elimine repartizarea proportionala … daca se elimina repartizarea proportionala este posibil ca un partid care are 49% dintre voturile exprimate la nivel national sa nu intre in parlament .. asta ti s’ar parea corect?

  Apreciază

 3. Cenushares,

  1.Ai dreptate, trebuie sa ma apuc de treaba, promit.

  2. pai citeste cum Ludovic Orban sau Crin Antonescu critica votul uninominal.

  Acest articol nu are nimic cu PNL.

  3. PNL a înregistrat cele mai multe pierderi după ciocnirea cu uninominalul. Norica Nicolai şi Radu Stroe, doi adversari radicali ai preşedintelui Băsescu, au rămas pe dinafara parlamentului. Nicolai s-a încurcat la Călăraşi, judeţul unde a activat ca procuror.

  Radu Stroe a pierdut la Maramureş. Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a pierdut în faţa unui cercetat penal, Marian Ghiveciu. Ministrul IMM-urilor, Ovidiu Silaghy, a rămas şi el fără mandat de parlamentar. La fel şi Dan Vlaicu, şeful ANPC, şi Stejărel Olaru, consilier al premierului.

  Printre candidaţii care au avut emoţii în privinţa obţinerii unui mandat de parlamentar s-au aflat o serie de lideri marcanţi ai PNL. Aceştia au fost obligaţi să aştepte „loteria“ distribuirii mandatelor la nivel naţional pentru a afla dacă rămân în parlament: printre ei s-au aflat Puiu Haşotti, Tudor Chiuariu, Dan Radu Ruşanu, Eugen Nicolăescu şi Nini Săpunaru. Tot la redistribuire şi-au luat mandatele Sever Voinescu (PDL) şi Adriana Săftoiu (PNL).

  Apreciază

 4. ovidiu,

  nu contest datele dar iti spun inca o data … astea’s diversiuni care urmaresc sa elimine partidele mai mici … aceste discutii sunt facute de pdl … tu daca esti liberal nu le baga in seamna .. legea e mult mai buna decat cea care a fost pana acuma si mult mult mai buna decat aia pe care o doreste basescu … sterge postarea daca te simti liberal … nu le face jocul te rog .. 🙂

  Apreciază

 5. ovidiu,

  ai prea multe poze pe blog … pe mine care nu am o viteza de conectare foarte mare ma deranjeaza si din cauza asta vin rar … incearca sa le mai reduci si sa nu pui poze inutile cum e asta cu moshu care isi baga votul … 🙂

  Apreciază

 6. Cenushares ,
  Lasa-ma sa te contrazic.

  4 milioane au votat candidatii care s-au situat pe primul loc, si nu au intrat in parlament, indifernet de culoarea partidului, deci votul lor s-a dus la alti candidati codasi.

  Astia sunt date furnizate de BEC.
  PS. 2-3 candidati PNL de exemplu Norica Nicolae nu au intrat in parlament este normal ?

  Apreciază

 7. Anca Alexandrescu, ma bucur ca m-ai onorat prin prezenta ta pe acest blog amarat..

  Ai dreptate, dar si Tariceanu a cazut in capcana.

  Totusi un joc fairplay ar fi propunera lui basescu la Referendum.
  Trebuie in mod urgent sa schimbam sistemul de vot dar si Constitutia.
  Multumesc, imediat ma duc la tine sa vad ce mai zice Red.

  Apreciază

 8. ovidiu,

  astea’s speculatii statistice lansate de tot felul de tampiti probabil majoritatea pupinbasesti … sfatul meu e sa stergi aceasta postare … foarte putini romani au votat degeaba … e vorba de cei 90000 de votanti ai psd care nu se regasesc in mandate

  Apreciază

 9. Ovidiu ,
  trebuie sa recunosti ca Tariceanu are raspunderea principala pentru aceasta situatie.
  mi-e greu sa recunosc ca propunerea Presedintelui Basescu era mai buna , dar asta-i adevarul.

  ps te-ai impacat cu Red ? isi arata compasiunea pentru tine.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s