Traian Băsescu: PSD „câştigătorul moral” al alegerilor, dar sugerează că va numi un premier de la PD-L, „câştigătorul constituţional”

Basescu Voiculescu

Preşedintele Traian Băsescu începe, astăzi, consultările cu partidele, începând cu grupul minorităţilor naţionale şi terminând cu PD-L, în ordinea numărului de mandate, aşa cum şeful statului a precizat că a făcut şi în 2004. Totuşi, Băsescu a consolat PSD, pe care l-a numit „câştigător moral” al alegerilor, pentru că are 90.000 de voturi mai mult decât

PD-L. Democrat-liberalii sunt însă „câştigătorii constituţionali”, întrucât Legea fundamentală face referire la numărul de locuri în Legislativ.

Băsescu a cerut fiecărei formaţiuni să vină cu o delegaţie de aproximativ 18 persoane, întrevederile cu partidele urmând să ţină maximum o oră. Seria de întâlniri începe la 10 şi se încheie la 15, urmând ca preşedintele să facă şi el o declaraţie fie astăzi, fie luni. Suspansul în privinţa desemnării premierului se va menţine însă şi după consultări, în funcţie de negocierile dintre partide şi de cât de repede se va mişca viitorul Parlament, pe care preşedintele l-a convocat pe 15 decembrie, la ora 12.00.

Ieri seara, Băsescu a ieşit la Palatul Cotroceni să anunţe care e calendarul negocierilor, dar nu a lăsat să transpire prea multe informaţii. A reieşit însă că nu susţine un guvern minoritar, ci unul cu o puternică majoritate parlamentară, şi că doctrinele partidelor care se vor alia la guvernare sunt mai puţin importante, contând, pentru preşedinte, soluţiile la criza economică prefigurată a lovi România în anul viitor.

Noul guvern – majoritar şi competent

Importantă în noul Cabinet va fi, susţine Băsescu, nu simpla apartenţă la un partid, ci competenţa. „În momentul de faţă, prioritatea zero e legată de interesul naţional, un guvern care, pe de o parte, să respecte voinţa electoratului, iar pe de alta să fie suficient de puternic, prin sprijinul din Parlament, astfel încât să poate să treacă legislaţia necesară diminuării efectelor crizei. (…) Doctrina e foarte importantă, dar 2009 e un an în care viaţa şi realităţile ne vor obliga să asigurăm o guvernare bazată pe priorităţi”, a spus Băsescu.

El a negat că va desemna premierul în funcţie de prezidenţialele de anul viitor: „Se pare că foarte mulţi domni care se perindă pe la televiziuni au uitat de criză şi prioritatea lor e să vadă abordările preşedintelui în raport cu alegerile prezidenţiale. Este cel puţin o copilărie, probabil se adresează altui tip de român. Prioritatea mea nu e legată de un eventual al doilea mandat, ci de intenţia de a un guvern care să întrunească cele două condiţii: să respecte voinţa electoratului şi să aibă susţinere în Parlament”.

Uninominalul – de cascadorii râsului

Băsescu a comentat şi rezultatele la alegeri, spunând că Legea uninominalului este un pas înainte faţă de votul pe liste, dar are deficienţe care trebuie corectate. „Marea deficienţă a legii este inechitatea, prin alocarea mandatelor candidaţilor care au fost pe locul 2 sau 3. Candidaţi pe locul 1 cu 10.000 de voturi şi peste nu au obţinut mandatul, dar un candidat de pe locul 3 sau 4, cu 2.700 de voturi, l-a obţinut. Acest lucru decredibilizează nu numai sistemul, ci chiar parlamentarul”, a spus preşedintele. El a dat ca exemplu şi alegerea, în diaspora, a unui candidat cu 34 de voturi, care nici măcar nu-şi dorea să acceadă în Parlament. „E o chestiune de Guiness Book, de comici vestiţi ai ecranului, în care un domn cu dosar penal câştigă în faţa ministrului Justiţiei. E o întâmplare care, dacă n-ar fi tristă, ar fi amuzantă”, a mai spus preşedintele, care a susţinut modificarea legii fie prin introducerea uninominalului cu un singur tur, fie a uninominalului în două tururi.

Info plus:

„Uninominalul a fost în favoarea unui partid”

Preşedintele Traian Băsescu a spus, în declaraţia de aseară, că uninominalul a avantajat „un partid”, n-a spus care. Şeful statului a precizat că „toată această construcţie (electorală, n.n.) a fost în favoarea unui partid şi asta se vede din diferenţa între locurile întâi obţinute de partide şi numărul de mandate”. Băsescu s-a referit, de fapt, la liberali, care au obţinut, în urma redistribuirilor, mai multe mandate decât poziţii câştigătoare. Numele PNL a fost însă specificat clar, tot ieri, de către consilierul prezidenţial Cristian Preda: „Legea actuală este rezultatul unei colaborări fructuoase între Pro Democraţia şi PNL, colaborare la care s-au raliat politicieni interesaţi din toate partidele. A avantajat clar liberalii, care, deşi au obţinut 50 de locuri întâi în colegii, au câştigat 93 de mandate”.

Traian Băsescu a mai adăugat că, dacă, pe fond, legea uninominalului este bună, aplicarea ei este defectuoasă: „Consider că artizanii acestei legi au acum ocazia să recunoască erorile pe care le-au făcut”. Preşedintele asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a respins însă acuzaţiile aduse de şeful statului şi consilierul său, spunând că sistemul de vot adoptat este unul echitabil, asigurând reprezentarea în Parlament şi a celor care nu au votat cu învingătorul. (Bogdan Cristea)

Presedintele Asociatiei ProDemocratia (APD) Cristian Parvulescu a declarat ca formula de alocare a mandatelor din legea uninominalului a fost propusa de pesedisti si agreata de liberali, udemeristi si conservatori. Propunerea pesedistilor, transmisa prin Anghel Stanciu si aprobata in forurile politice ale PSD, de alocare a mandatelor a fost agreata de toti cei care au participat la intalnire, respectiv: Cristian Diaconescu (PSD), liberalii Bogdan Olteanu si Mihai Voicu, Marton Arpad (UDMR) si Sergiu Andon (PC).

Modul tehnic de repartizare a mandatelor a fost discutat in Comisia parlamentara de Cod electoral, a subliniat Parvulescu, adaugand: „Cei care afirma ca Asociatia ProDemocratia ar fi responsabila de aceasta formula de alocare a mandatelor nu tin cont de desfasurarea eve­nimentelor”. „Formula de alocare a mandatelor este una strict matematica. Ceea ce unii numesc anomalii sau distribuiri nedrepte este o consecinta a repartizarii proportionale a mandatelor”, a subliniat seful APD. El a explicat de ce a acceptat ProDemocratia, care a initiat legea uninominalului, formula propusa de PSD. „Pentru ca am avut doua conditii, care au fost respectate si care sunt intrunite in legea despre care vorbim: colegii uninominale si repartizarea proportionala a mandatelor. Suntem adeptii repartizarii alocarii proportionale a mandatelor pentru ca nu credem ca cetatenii Romaniei se impart in doua categorii”, a spus Parvulescu. El a reamintit ca APD a propus un sistem mult mai simplu si mai usor de inteles, care presupunea ca jumatate din locurile din Parlament sa fie alocate celor care au castigat primul loc, in timp ce pentru cealalta jumatate se propunea o compensare proportionala. Parvulescu s-a declarat convins ca actualul sistem poate produce reformarea clasei politice romanesti. Potrivit presedintelui ProDemocratia, sistemul este atacat permanent deoarece se doreste o intoarcere la sistemul pe lista, dorit de cei care nu sunt obisnuiti sa comunice in mod direct cu alegatorii.

9 comentarii la “Traian Băsescu: PSD „câştigătorul moral” al alegerilor, dar sugerează că va numi un premier de la PD-L, „câştigătorul constituţional”

 1. For TARI…

  Si DUMNEZEU/CREATORUL A GANDIT …… SI A CREAT ……. FIINTA, caruia ia dat VIATA DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA SA , CARE MAI APOI SI-A CASTIGAT RECUNOSTINTA FATA DE TATA-L SI SFANTA MAMA PRIN TOT MAI MULTA INTELEPCIUNE ….INTELEPCIUNE/LUMINA PE CARE A IMPARTITO LA TOT CE-L INCONJOARA !!!!!

  OMULE, IUBESTE TOT CE TE INCONJOARA !!!!

  Apreciază

 2. In totdeauna am fost de parere ca un bun politician trebuie sa fie si o c***a iscusita, dar a pune botul si a bate palma cu Basescu dupa tot ce a facut impotriva PNL-ului mi se pare contra naturii. Inteleg vine criza, dar sa pui botul in fata celui care te-a scuipat zi de zii mi se pare de neinteles. Chestia cu “patriotismul” mi se pare un pic de opereta cind “dirijorul” este Basescu.
  Am citit discutiile legate de ce are sau nu are dreptul Basescu, constitutional vorbind legat de numirea primului ministru. Toata lumea avea dreptate (intr-un fel sau altul!). Problema numarul unu, care vad ca nimeni nu a abordat-o (si aici vine problema de constitutionalitate!) este legat de momentul in care Basescu face consultari si se chinuie sa-si impuna PM-ul preferat! Sau eterna poveste ce a fost # 1 Oul sau Gaina? El forteaza ca o majoritate parlamentara sa se formeze in jurul unui PM numit de el. Constitutia zice insa ca el “desemneaza’ (si cuvintul este esential daca va uitati in dictionarul limbii romane) un PM pe baza unui partid majoritar sau a unei majoritati parlamentare! Deci normal ar fi first o majoritate parlamentara si sa i se puna pe tava optiuni de PM. Asa s-a ajuns in idioata situatie ca partidele negogiaza un PM (pe baza inicatiilor lui Base! – el vrea PD-L (first) si ce se aduna pe linga…next) si toata lumea se da pe brinci sa-i cada in gratie! [ a veni cu argumentul ca ce nu este in costitutie este permis este fals; constitutia unei tari – democrate si inclin sa cred ca si Romania este – stipuleaza un numar de drepturi ; de exemplu drepturile presedintelui sint:…si se enumereaza; aici nu merge principiul excluderii adica ce nu este stipulat este permis; dreptul constitutional este diferit de dreptul penal; deci orice atributie asumata in plus = incalcare a drepturilor constitutionale. oi fi eu cu fizica dar tata a fost doctor in drept constitutional si inca am notitele lui!]
  Cind am citit ca PNL negogiaza pozitia de PM contra sustinerii lui Basescu NECONDITIONAT la presedentie in 2009 mi-a venit sa VOMIT! Am inceput sa scriu ca stiu ca politica este c***a, dar aceasta declaratie este ceva peste! Incep sa-mi fie rusine sa spun ca impartasesc aspiratiile unui asemenea partid!

  Apreciază

 3. Salut Instalatorul,
  uninominalul propus de basescu nu se poate aplica in Romania, aici la noi sunt mai multe curente, in SUA functioneaza uninominalul propus de basescu in doua scurtini, in acest sistem dispar partidele mici si ramine numai doua partide.
  Daca acel din primul loc castiga indiferent de procent, proportionalul dispare, iti dai seama ca din PNL nu intrau, doar 2..

  Apreciază

 4. Ovidiu, aveti un blog frumos si muncit. Eu nu cred ca presedintele doreste sa distruga PNL mai mult decit a dorit-o in trecut. Problema in cazul sistemului de vot este alta si anume faptul ca nu poti umbla cu minciuni. Sistemul de vot actual are problema ca este declarat unul uninominal, in timp ce distribuirea mandatelor este proportionala. Peste tot unde a aparut criteriul d’Hondt au fost probleme, inclusiv la noi, unde aam avut in trecut cazuri la fel de scandaloase, de exemplu un deputat UDMR de …Giurgiu cu 250 de voturi. In opinia mea, nici un sistem de vot curat ( nu acesta utilizat) nu este dezavantajos daca stii din timp criteriile. Sa luam de exemplu ceea ce imi place mie: uninominalul intr-un singur tur, primul clasat ia mandatul indiferent numarul de procente: daca stii acum criteriul pe care il vei aplica peste 4 ani, ai sansele tale: cei care sunt parlamentari vor trebui sa se activizeze in teritoriu si sa faca lucruri clare pentru colegii, astfel incit sa-si pastreze locurile; partidele vor trebi sa-si revizuiasca politicile, la guvernare ori in opozitie, astfel incit membrii lor sa se distanteze clar de adversari; va trebui ca in acest caz sa nu existe prag electoral si aceeasi regula va trebui sa fie aplicata independentilor. Daca dorea un sistem proportional, atunci PNL trebuia sa sustina sistemul respectiv si nu sa sustina un sistem uninominal doar in aparenta. Cu stima.

  Apreciază

 5. Discutiile pro si contra legate de constitutionalitatea dreptului lui Basescu de a numi sau nu a primului ministru m-au intrigat. Eu nu sint specialist in drept constutional. Dar tata a fost! in acord cu notitele lui (tata), Basescu este in afara legii.Pe blogul meu am deschis o dezbatere legata de acest subiect. Va rog pe toti cei ce scriti/cititi pe acest blog sa participati la aceasta dsicutie. Cred ca va fi incitanta si benefica.
  Adresa: http://gabimihaela.wordpress.com

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s