Partidul Comuniştilor nu a găsit «votul de aur»

VoroninPartidul Comuniştilor nu a găsit «votul de aur» sau cel «al trădării», cum îl numesc alţii. După ce cele 60 de buletine de vot au fost aruncate în urnă, Zinaidei Greceanâi nu i-a ajuns exact un vot pentru a i se acorda funcţia de şef al statului. Deputaţii din opoziţie au părăsit sala rând pe rând, imediat cum cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al statului şi-au rostit discursurile.

Deşi la şedinţa de ieri a Parlamentului urma să se aleagă preşedintele R. Moldova, comuniştilor nu le-a ajuns exact un vot. Cele trei partide din opoziţie au procedat exact aşa cum au declarat anterior — nu au participat la alegerea şefului statului.

«Trebuie să alterăm» fără «joc de bufon»

Cei doi candidaţi, Zinaida Greceanâi şi Stanislav Groppa, şi-au rostit pe rând discursurile. Zinaida Greceanâi a declarat că va fi preşedintele tuturor cetăţenilor, indiferent de opţiunile politice ale acestora. Ea nu a uitat despre «vulnerabilitatea economică care se evidenţiază şi mai mult datorită crizei în plină desfăşurare». Greceanâi a amintit despre conflictul transnistrean. «Trebuie să alterăm instrumentarea politico-diplomatică de reglementare cu acţiunile concrete de apropiere de dimensiunea economică şi socială a celor două maluri ale Nistrului», a spus ea.

«Zina Petrovna, sunt absolut convins. Luaţi loc», a îndemnat-o noul preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin.
A urmat Stanislav Groppa, propus la această funcţie de 15 deputaţi comunişti. El a declarat că nu face un joc politic sau un joc de bufon. «În practica medicală, când viaţa pacientului este pusă în pericol, se convoacă consiliul medical. Se analizează totul foarte atent», a declarat el cu referire la situaţia politică şi economică din R. Moldova. Groppa a mai explicat că şi-ar dori să fie o punte de legătură între cele două extreme: opoziţia şi partidul de guvernământ.

Opoziţia a părăsit sala de şedinţe

După aceste discursuri, spre surprinderea PCRM, cele trei partide din opoziţie au declarat că nu participă la alegerea preşedintelui şi au ieşit, rând pe rând, din sala de şedinţe. Conştienţi că nu le ajunge un vot ca să fie aleasă una dintre candidaturile propuse de ei, cei 60 de deputaţi rămaşi în sală au intrat în cabinele de vot. În scurt timp, au fost făcute publice şi rezultatele. Zinaida Greceanâi — 60, Stanislav Groppa — 0.

După ce au fost pronunţate rezultatele, biroul permanent al Parlamentului a luat decizia de a organiza alegeri repetate la 28 mai.

Evident stresat şi transpirat, Stanislav Groppa a declarat presei că nu poate comenta decizia celor 15 deputaţi comunişti care l-au propus la funcţia de candidat la preşedinte şi care au votat-o pe Zinaida Greceanâi. El a mai spus că ar mai candida încă o dată doar în cazul în care «opoziţia şi PCRM îmi va permite să facem o discuţie comună, de a găsi o posibilă ieşire din situaţie».

Nici Zinaida Greceanâi nu s-a aşteptat să nu fie găsit acel singur vot de care avea nevoie ca să devină şef de stat, pentru că s-a bazat pe «o raţiune».

«Dacă vor înţelege, vor găsi nu doar un deputat, ci chiar câţiva»

Victor Stepaniuc consideră că opoziţia a făcut un pas «negândit până la capăt». «Înţeleg această manevră şi iniţiativă politică. Dar dacă vor înţelege situaţia din ţară, vor găsi nu numai un deputat, dar chiar câţiva. Eu am discutat cu mai mulţi deputaţi din opoziţie. Le-am spus că nu pot să analizeze lucrurile până la capăt. Dacă vor să întărească această ţară şi din punct de vedere economic sau social, trebuie să voteze compromisul», spune el.

«Nu poate fi vorba de şantaj», a spus el, întrebat dacă votul de care are nevoie PCRM va fi obţinut prin şantaj, aşa cum declarase anterior ex-premierul Tarlev pentru ZdG. «Deputatul este protejat de imunitatea de parlamentar. Nu poate fi şantaj, pot fi discuţii şi abordări. Mulţi dintre reprezentanţii opoziţiei sunt oameni rezonabili, cu practică, cu studii serioase. Noi nu dorim alegeri anticipate, şi sunt sigur că nici opoziţia nu îşi doreşte», a mai spus Stepaniuc.

3 întrebări adresate preşedintelui Parlamentului

Vom avea sau nu un preşedinte la alegeri repetate?

«Obligatoriu vom avea preşedinte», a declarat ferm preşedintele Parlamentului, Vladimir Voronin. «Da’ astăzi nu aveţi preşedinte? Astăzi avem rezultatul care s-a prognozat. Opoziţia s-a comportat aşa pe parcursul anilor de după independenţă. Ei nu au nevoie de o conducere care să facă ordine», a mai spus el.

De ce cei 15 comunişti care l-au înaintat la această funcţie pe Stanislav Groppa nu au votat pentru el?

«După cerinţele legii, trebuie să fie şi a doua candidatură. Vreau să îmi expun mulţumirile pentru dl Groppa. A prezentat un discurs extraordinar», a mai spus Voronin. «Vedeţi că trebuiau voturile necesare… Numai pentru aceasta, nu pentru că nu îl stimăm. Avem o stimă deosebită pentru această personalitate».

Ce va urma?

«Cu colegii noştri din Parlament nu cred că vom putea avea negocieri, dar discuţii. Criza economică se mişcă repede şi toate aceste jocuri ale opoziţiei «vor – nu vor» sunt periculoase pentru ţară. Dacă Parlamentul nu lucrează, nu se adoptă legi. Se răsfrânge asupra societăţii».

Anastasia NANI

Sursa: Ziarul de Garda

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s