România este în pragul falimentului. Pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, delegaţia Fondului Monetar Internaţional a fost de acord să finanţeze cheltuielile Guvernului. Acum trei luni, politicienii ne amăgeau că împrumutul va fi o „centură de siguranţă” pentru susţinerea leului şi pentru investiţii. Minciuna a ieşit la lumină: cele 1,75 miliarde de euro, tranşa a doua, vor finanţa plata pensiilor şi a salariilor. Aceşti bani nu sunt, însă, decât un soi de respiraţie artificială „gură la gură” făcută mortului. Pentru că nu ne ajung nici până la alegeri. Ministerul Finanţelor e nevoit să mai caute şi-n alte părţi, emiţând eurobonduri şi împrumutând de la bănci. Dacă FMI şi-a călcat pe inimă pentru a finanţa deficitul bugetar, asta înseamnă că situaţia este proastă din cale-afară. Recesiunea de 8,5% trădează, la rândul său, o economie în picaj. În aceste condiţii, Guvernul a predat manşa, iar Palatul Victoria se poate numi, pentru o bună bucată de vreme, filiala Bucureşti a FMI. Intrarea pe pilot automat e într-un fel confortabilă pentru un Executiv incapabil să găsească el însuşi soluţii. Pe de altă parte, dacă preţul reducerii cheltuielilor cu 0,8% din PIB va fi disponibilizarea a 150.000 de angajaţi din sectorul public, şlagărul toamnei pe malurile Dâmboviţei va fi „Veeeşnica Pomeniiire!”.
Urmează Marea Concediere. Banii FMI ajung doar o lună. Soluţia Guvernului: să ne împrumutăm în continuare
Cifrele FMI arată dezastrul financiar gestionat de cabinetul Boc, care va fi pus, potrivit unor surse, pentru a echilibra bugetul să reducă 10% din angajaţii de la stat, adică 150.000 de oameni. Potrivit aceloraşi surse cifra era scrisă negru pe alb în draftul raportului primit de Guvern săptămâna trecută. PSD s-a opus însă, insistând ca în document să fie prezentat doar procentul cu care trebuie reduse cheltuielile, respectiv 0,9% din PIB
Indiferent de cifra care va fi prezentată, situaţia României este mai mult decât îngrijorătoare. Fondul propune ca îngheţarea salariilor şi pensiilor să continue în 2010, dar, şi ca toţi angajaţii de la stat să îşi ia concediu fără plată timp de 2-3 săptămâni în perioada septembrie-noiembrie. Chiar şi cu banii de la Fondul Monetar Internaţional, România nu scapă de probleme. Astfel, potrivit unor calcule făcute de Gândul, cele 1,9 miliarde de euro care ar urma să intre în bugetul ministerului de Finanţe ar ajunge pentru salarii, pensii şi asigurări sociale mai puţin de o lună. De unde vor face guvernanţii rost de bani? O întrebare la care am încercat să obţinem un răspuns de la ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. În fugă, oficialul ne-a lăsat să înţelegem că planul de rezervă al Guvernului este să se împrumute şi mai mult. „Ministerul Finanţelor are la îndemână toate instrumentele să găsească cele mai bune soluţii de împrumut astfel încât costurile şi riscurile valutare să fie mai mici şi le vom spune după ce discutăm la momentul respectiv. Este şi asta o variantă“.
FMI plăteşte pensii şi salarii
Aşadar FMI plăteşte pensiile şi salariile în România. Problema este însă că banii nu ajung decât pentru o singură lună. În timp ce statul cheltuieşte, în medie, aproape un miliard de euro pe lună pe salariile bugetarilor pentru cei circa 1,4 milioane, şi încă 1,2 miliarde de euro pe asistenţă socială, tranşa de la FMI deturnată de la Banca Naţională la bugetul statului este de numai 1,9 miliarde de euro.
Guvernul a reuşit să convingă Fondul, după cum a declarat recent Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, ca a doua tranşă, de circa 1,9 miliarde de euro din împrumutul destinat BNR, de 13 miliarde de euro în total, să ajungă de fapt în vistieria statului şi nu a Băncii Naţionale.
De ce? În limbaj economic “pentru a finanţa deficitul bugetar”, adică pentru a onora obligaţiile statului în condiţiile în care cheltuieşte bani pe care nu îi are. Pe înţelesul tuturor, însă, măsura a fost explicată chiar de preşedintele Traian Băsescu, cel care a anunţat de altfel, în premieră, această măsură.
Întrebat dacă destinaţia „bugetul de stat” înseamnă bani pentru salarii, preşedintele a declarat că „Nu numai. Sunt şi salarii, pensii, sunt investiţii…”.
Motivul invocat de şeful statului a fost întărit şi de Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării, care a adăugat şi el cuvântul „investiţii” după „salarii” şi „pensii” într-o declaraţie privind destinaţia celor aproape două miliarde de euro după ce intră în vistieria Finanţelor. Blaga a explicat că actualul Guvern şi-a luat angajamentul de a plăti pensiile şi salariile, uitând însă că acest lucru nu este angajamentul, ci obligaţia statului.
Venirea crizei a prins economia României total nepregătită. Modelul de creştere economică bazată pe consum, încurajată de creşteri salariale peste aprecierea productivităţii şi de o creditare dublată an de an, totul pe fondul lipsei de investiţii în infrastructură, s-a dovedit aproape falimentar.
Dacă la acestea adăugăm un aparat de stat care cheltuieşte foarte mult, un nivel al economiei subterane ajuns la cote alarmante şi un leu care părea pradă uşoară pentru investitorii străini, România nu avea cum să scape uşor din cea mai mare criză economică mondială a ultimor zeci de ani.
Acordul cu FMI, gura de oxigen dozată greşit
În aceste condiţii, acordul financiar semnat în mai cu FMI, în valoare de aproape 13 miliarde de euro, luaţi la o dobândă de 3,5%, a fost gura de oxigen de care avea nevoie România. La acesta s-au adăugat alte aproape şapte miliarde de euro disponibile, tot ca împrumut, dintre care cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Simplul anunţ că România a semnat acest acord a întărit leul şi apoi a stabilizat cursul în jurul valorii de 4,2 lei/euro şi a întărit încrederea, câtă mai era, a investitorilor străini în economia locală. Iniţial banii au fost luaţi atât pentru a putea plăti pensiile şi salariile dar în special, dacă nu integral, pentru investiţii, adică motorul de repornire a economiei. „Nu poţi lua împrumutul ca să-l dai pe papa”, declara la finele lunii aprilie, înainte de semnarea acordului cu Fondul, Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice. El a adăugat atunci că „nimic” din împrumutul de la UE nu se duce în salarii şi pensii. Cifrele oficiale însă, tot ale Finanţelor, infirmă, fără echivoc, aceste afirmaţii. După primele şase luni de mandat ale „Guvernului investiţiilor”, fondurile alocate repornirii economiei sunt de circa trei miliarde de euro, sub nivelul de anul trecut. Mai mult decât atât, dacă se exclud banii administraţiilor locale şi fondurile UE, investiţia propriu-zisă a statului în economie este de numai 880 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an.
A luat 4,5 miliarde de euro în numai câteva zile
Prima tranşă din acordul de cinci miliarde de euro semnat de România şi Comisia Europeană, de un miliard şi jumătate de euro, intrată în seiful statului la finalul lunii trecute, a fost doar o picătură de apă într-un lac. Nici nu s-a simţit. Dovada este că după numai câteva zile statul s-a dus la FMI pentru a deturna banii care trebuiau să ajungă la BNR, 1,9 miliarde de euro pentru întărirea leului şi reluarea creditării.
Măsura de a apela la banii destinaţi unui leu mai puternic pentru a plăti pensiile şi salariile subliniează cu atât mai mult sărăcia statului, cu cât, în ultimele săptămâni, statul a mai beneficiat atât de miliardul de euro luat de la opt bănci din România, la o dobândă de circa 5% cât şi de prima tranşă, de 1,5 miliarde de euro, de la Comisia Europeană.
Adăugând şi cele două miliarde de la FMI reiese că statul a primit în total circa 4,5 miliarde de euro în numai câteva zile.
1,9 miliarde de euro sunt banii FMI care vor intra în conturile Ministerului de
N-am vazut site/blog mai varza decat asta in viata mea ! :)) top modele + Ceausescu + Basescu + Elisabeta a II rar reusesti sa vezi pe o singura pagina :))))
ApreciazăApreciază
Ovidiu,
” Guvernul ”, că eu una rămân la convingerea că la acest moment – nema guvern, plăteşte deocamdată pe datorie, din septembrie-octombrie suntem in incapacitate de plată, asta să scrii rogu-te, că eşti citit şi e păcat ca românii să nu cunoască adevărul. Băsescovici acum o lună flutura încă slogane roz-bombon precum botinele şi ciorăpeii iepei preferate Lenuş, subliniază în articolele tale modul cum e minţit, manipulat poporul, sper să nu-ţi fie cu supărare sfatul meu. Şi subliniază pentru imparţialitate şi că pesedeaua doarme, Jionel mai ales, baronii săi îşi văd de manichiură şi conturi iar el aşteaptă să pice voturi din spaţiu…
La acest moment suntem deja, vai steaua noastră !
stimă şi respect, Ovidiu,
Sibilla
ApreciazăApreciază
Corect Loredana,
traim intr-o tara unde hotii ne conduc
ApreciazăApreciază
se fura in stil mare…bv ziarului jurnalul pt demascare…un zgaltait de acest gen poate sa le scuture nesimtirea….ssau macar o parte din ea….
multa lume ma intreaba ce-mi bat capu cu astfel de treburi dar ma enerveaza la culme sa vad atatia oameni dati in somaje lungi cat o viata iar ei …cei de sus…jucandu-se cu banii cu atata nesimtire…
ApreciazăApreciază
Loredana,
problema e ca se FURA
ApreciazăApreciază
ce haios…comunisti prefacuti in portocale…dap..tara se duce naibi din cauza lor..adevarat…dar si din cauza celor multi care palavragesc pe la colt fara sa ia atitudine…asa sa fiu si eu putin portocalie la vorbe…
ApreciazăApreciază
Nici vorba N.I.d.C,
probabil link-ul …..
ApreciazăApreciază
ai bagat moderarea ovidiu? am un comnetariu stopat…
ApreciazăApreciază
ei hai ovidiu, ca nu e dracul chiar asa de negru…plus ca nuti arata superb in negru….
te astept la mine pe blog unde am prins strategia electorala a pnl in fundul gol:
http://neinfectat-de-comunism.blogspot.com/2009/08/strategia-electorala-pnl-prinsa-in.html
ApreciazăApreciază
Salut Delta,
nu numai, dar el care a declarat ca „prioritatea” lui este recesiunea si ca-l doare, nu prea sa vede uite cum zburda pe dunare la PRO TV cu Ciuhaleasca etc.
Despre Miki Spaga nu-l prea stiu dar nu injura…
ApreciazăApreciază
Maldini,
Adică Băse inventează ministere pentru sponsorizarea fiicei sale, dar în acelaşi timp concediază aşa… vreo 150.000 de salariaţi?
Eu zic că-i corect… 😆
P.S. Vezi că poate îţi citeşte blogul isterizatul de şpăgar şi iese în decor pe aici din cauză că naiba îi bagă în seamă schelălăiturile pe Realitatea… 😉
ApreciazăApreciază
Jos comunistii prefacuti in portocale
ApreciazăApreciază