Miron Cozma: ”Traian Basescu mi-a dat trenuri ca sa aduc minerii la Bucuresti”

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, afirma ca debarcarea guvernului Roman, in 1991, a fost realizata cu sprijinul total al lui Traian Basescu, cel care, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pus la dispozitie trenurile necesare ajungerii la Bucuresti, pentru a darama cabinetul din care facea si el parte. El mai sustine, pentru Inpolitics, ca in dosarul mineriadei din septembrie ’91 exista chiar o proba clara care dovedeste implicarea totala a presedintelui de azi in acele evenimente.

“Basescu mi-a dat trenuri si m-a pus sa semnez pentru ele”

“Ceea ce a facut Traian Basescu la televizor (fostul lider al minerilor se refera la interviul recent pe care seful statului l-a acordat pentru B1TV n.n.), anume ca a dat vina numai pe Ion Iliescu pentru mineriade, este o mare ipocrizie. Vedem cu hotul striga hotii de foarte mult timp si vedem la televizor aceiasi oameni de 20 de ani incoace. In ceea ce priveste sangele si mortii Revolutiei, Ion Iliescu este, intr-adevar unul dintre marii vinovati. Acest aspect este indiscutabil. Dar, cand vine vorba despre mineriade, lucrurile se complica. Desigur, culpa este si a lui Ion Iliescu. Dar, ca om care stie foarte bine ce s-a intamplat la mineriade, va spun ceva ce este suta la suta adevarat: Traian Basescu a fost implicat in toate mineriadele, in ’90, ’91 si ‘99”, avertizeaza Luceafarul huilei.

Miron Cozma adauga ca, in acest sens, exista o proba indubitabila in dosarul mineriadei din septembrie, 1991. “Atat procuratura cat si politia stie despre implicarea lui Traian Basescu. Sa va dau un exemplu punctual. In septembrie ’91, in gara din Timisoara, intr-un birou in care se afla politie si mai multi oameni, am purtat o lunga discutie cu Basescu la telefon si, cand mi-a spus ca pot lua garnitruri de tren pentru a ma indrepta spre Bucuresti, m-a pus sa semnez in registrul Regionalei de Cai Ferate Timisoara. Erau politisti de fata cand am purtat convorbirea. Acest episod reprezinta o proba la dosarul mineriadei din septembrie ’91. Basescu mi-a spus, senin, sa fac plata pentru garniturile de tren cedate, garnituri care urmau sa transporte ortacii spre Bucuresti. Am semnat si in registru. Cum poate spune Traian Basescu ca nu poarta nicio responsabilitate pentru mineriade?”, intreaba Miron Cozma.
[1]

Miron Cozma mărturisește că regretă faptul că nu şi-a însuşit funcţia supremă în stat la primele mineriade. „Înconjurasem Cotrocenii, Ion Iliescu nu mai putea să mişte. Înconjurasem guvernul. Era o nimica toată să fiu preşedinte. Am crezut că sunt eu prost ca să fiu preşedinte, credeam că pentru asta trebuie să fi un semizeu. Acum regret că nu am făcut-o. Când văd ce caricaturi vor să fie preşedinţi părerea de rău e din ce în ce mai mare”, ne-a dezvăluit Miron Cozma. Totodată, Cozma a explicat că nici nu vrea să audă de un eventual sprijin electoral acodat prezedintelui în funcţie. „Băsescu e la fel de vinovat ca Iliescu pentru mineriade. O dată, Băsescu mi-a dat trenuri pentru a ne deplasa cu minerii la Bucureşti. La ultimele mineriade a refuzat. Cu alte cuvinte, dacă primele dăţi i-a plăcut să venim la Bucureşti, la ultimele mineriade nu-l mai aranja. Niciodată nu o să îl ajut electoral”, a tunat Miron Cozma.

De la stanga la dreapta – Nicolae Ceausescu Miron Cozma
–––
Extras wikipedia ro.
Traian Băsescu – Activitate politică

––––––––-

– A fost membru al Partidul Comunist Român. După căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a putea face carieră în marina comercială.

– În primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman , a ocupat funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor

– Ministrul Transporturilor în Guvernul Petre Roman  (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991)
– Ministrul Transporturilor în Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992)
– La alegerile legislative din 1992 a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN (1992 – 1996)
– Vicepreşedinte al Comisiei de Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor (1992 – 1996)
– Director Coordonator în campania electorală a lui Petre Roman (1996)
– Deputat PD de Vaslui (1996-2000)
– Ministrul Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998)
– Ministrul Transporturilor în Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999)

13 comentarii la “Miron Cozma: ”Traian Basescu mi-a dat trenuri ca sa aduc minerii la Bucuresti”

 1. Ca sa lamurim niste lucruri. Traian Basescu poate fi acuzat de multe lucruri, merita sa putrezeasca in puscarie, dar- in legatura cu venirea minerilor la Bucuresti- el nu are nici o vina!
  In timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, Traian Basescu ocupa functia de sef al departamentului transporturilor navale, ori minerii nu au venit la Bucuresti cu vaporul! Ministrul transporturilor era atunci Corneliu Burada, insa nici acesta nu poate fi acuzat de nimic, deoarece a respectat intocmai ordinul primit de la prim-ministrul Petre Roman. Astfel, in urma dispozitiilor primite de la Petre Roman, Corneliu Burada transmite catre directorul departamentului cailor ferate si conducere SNCFR, de a se forma si pune in circulatie trenuri suplimentare, ordinul fiind transmis catre sefii Directiilor Miscare-Comercial si Tractiune-Vagoane, iar apoi catre operatorul RC Deva, sefilor depoului Petrosani si sefilor de revizie vagoane Petrosani. Astfel, trenurilor care au transportat minerii la Bucuresti in 13-15 iunie 1990, au circulat in conditii perfect instructionale, cu respectarea regulamentelor in vigoare.

  Situatia a fost mult mai dramatica in timpul mineriadei din septembrie 1991. Atunci intradevar ministrul al transporturilor era Traian Basescu (numit in aprilie 1991), insa nimeni nu putea face nimic atunci. Desi se primisera informatii pe linie de SRI cu privire la situatia extrem de tensionata din Valea Jiului inca din august 1991, Petre Roman nu a luat masurile cuvenite si nu a dat dispozitie catre ministri de interne si ai apararii nationale ca obiectivele strategice din Valea Jiului -garile si nodurile feroviare- sa fie protejate cu forte armate, inclusiv cu tehnica de lupta (blindate si TAB-uri), iar politistii si militarii sa primeasca ordine clare- inclusiv de a deschide focul daca sunt atacati de mineri.
  Astfel s-ar fi evitat situatia dramatica de atunci, cand personalul SNCFR a fost atacat si maltratat de mineri, iar circulatia feroviara a fost grav perturbata.
  Astfel, la 24 septembrie 1991, minerii condusi de Miron Cozma vin in gara Petrosani si solicita trenuri pentru deplasarea spre Bucuresti. Fiind refuzati, ei devasteaza gara, agreseaza personalul CFR, ocupa acceleratul 244 si deturneaza alte doua garnituri de trenuri. Miron Cozma l-a „somat” pe seful de tura de la regulatorul de circulatie sa puna la dispozitie garnituri pentru minieri. Minierii l-au sechestrat pe adjunctul sefului de statie Petrosani Marin Pera. Personalul de manevra a incercat sa se opuna, dar a cedat dupa ce minierii l-au lovit in cap cu o coada de topor pe Iulian Geamanu.
  In aceste conditii, s-au format doua garnituri cu trenuri pentru minieri, ce pleaca spre Bucuresti.
  Asadar, plecarea din Petrosani spre Bucuresti a trenurilor cu minieri s-a facut intr-o situatie clara de amenintare si punere in pericol a vietii si integritatii corporale a personalului SNCFR.
  Impegatul de miscare din statia Livezeni primisera aviz negativ de circulatie a trenurilor cu minieri.
  Mecanicul de locomotiva Mircea Marin a declarat ca in halta Cotofeni, unde trenul a stationat cateva minute din cauza unei pene de curent, minerii l-au amenintat „ca-i vor lua gatul” daca nu pune trenul in miscare.
  Un alt mecanic de locomotiva declara ca a fost la un pas de comiterea unui accident feroviar la intrarea in gara Lainici, cand tensiunea de alimentare a liniei de contact a fost oprita. Mecanicul a reusit sa opreasca garnitura cu putin timp inainte de Lainici, iar atunci cand a consultat registrul de dispozitii al sefului garii, in el figura un ordin al conducerii S.N.C.F.R. ca trenurile cu mineri sa fie oprite si parasite de ceferisti, in apropierea anumitor statii.
  Traian Basescu a spus ca a solicitat interventia trupelor speciale a SRI pentru eliberarea personalului de locomotiva sechestrat de minieri, dar din pacate sefii de atunci de la SRI si ministrul de interne Doru Viorel Ursu nu au dat curs acestei cereri.
  Impegatii de miscare din statiile Petrosani, Livezeni, Jupanesti si Craiova au fost batuti de minieri!
  Din ordinul primului ministru Petre Roman, a sefilor politiei si a conducerii S.N.C.F.R., garniturile cu mineri sunt oprite in gara Craiova. Traian Basescu sustine ca ar fi solicitat interventia trupelor speciale a SRI, pentru eliberarea personalului de locomotiva. Din pacate, ministru de interne de atunci nu a dat curs cererii! A fost o decizie neinspirata, minerii devastand gara Craiova. Relevanta in acest sens este declaratia adjunctului sefului statiei Craiova, Marin Ghinea: „A fost o adevarata teroare, securi, topoare, bate, un vandalism cum n-am mai vazut in viata mea. Au intrat peste femeile de la casele de bilete, au spart geamurile si tot ce-au intalnit in cale.Era imposibil sa vorbesti cu ei, pentru ca multi erau beti. Nu stiu a cui mana este, pentru ca nu cred ca niste oameni obisnuiti pot face, din mintea lor, asa ceva.Traim sub teroare, mai rau ca pe vremea lui Ceausescu”.
  Un grup de minieri a devastat gara Craiova, iar impegatul de miscare este doborat la pamant cu o lovitura de bata. Prabusit la pamant, este lovit in continuuare cu bate si furtunuri!
  Petre Roman declara ca aprobat venirea trenurilor cu mineri la Bucuresti, dupa ce a primit informatii de la Ministerul Transporturilor ca mecanicii de locomotiva si ceilalti ceferisti erau amenintati cu cutitele de mineri, existand pericolul ca sa fie maltratati. Roman a spus ca a luat aceasta decizie cand trenurile cu mineri ajunsesera deja in gara Craiova.
  La sosirea in Bucuresti, liderii minerilor i declara sefului statiei Bucuresti-Baneasa, Ilie Popa, ca „urmaresc schimbarea guvernului si a presedintelui tarii”.

  Apreciază

 2. Pingback: Din manualul de aparare impotriva descreieratilor fabricilor de diversiuni Bașiste E.V.Z. sau laBe-UNU: | decebalnicolae

 3. GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

  SCANDALUL SECOLULUI
  ACTIUNE TERORISTA CORDONATA DE ACTUALUL PRESEDINTE
  AL ROMANIEI.

  MINISTRUL TRANSPORTURILOR
  TRAIAN BASESCU.
  Nu ete vorba de vreo exagerare ci dimpotriva. Scandalul este descris de seful
  inspectorilor UN din Irak SCOTT RITTER in cartea IRAK CONFIDENTIAL. Despre acest caz sau scris numeroase carti si poate sute de corespondente de presa. Dupa razboiul din ” Gulf War Sadam incearca sa aiba bomba atomica si sa creieze rachete balistice intercontinentale cu care sa stearga de pe harta Israelul si sa incinereze civilizatia occidentala.
  SCOTT scrie “UNA DIN CELE MAI IMPORTANTE OPERATII A FOST ACEA DE A IMPIEDICA EFORTURILElLUI SADAM DE A OBTINE :ballistic-missile technology and production capabilities from Aerofina, a Romanian military-industrial company.Citing secret missile contracts with the Romanian company Aerofina…… Aerofina agreed to supply missile-engine parts, gyroscopes for missile guidance, the tools and equipment needed to produce these items, and the equipment needed to test them. MATERIALUL CONTNE
  SEMNATURA LUI TRAIAN BASESCU -MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN ACEASTAPERIOADA.

  NTI special report.
  In August 1995, Hussein Kamel, son-in-law to Iraqi President Saddam Hussein, defected from Iraq and alerted UN Special Commission on Iraq (UNSCOM) that secret documents were hidden at a Baghdad chicken farm. One of the documents stated that after the 1991 Gulf War, Iraq sough to build a longer-range ballistic missile from the short-range al Samoud missile. To achieve longer ranges, the missile needed increased fuel capacity and a more sophisticated guidance system. 

According to the “chicken farm documents,” in March 1995, Iraq secretly ordered advanced missile guidance systems that the Romanian company Aerofina agreed to sell. It was at this point that UNSCOM, realizing it needed help to find “concrete proof,” consulted an Israeli intelligence agency known as Task Force Green, headed by General Yaahov Amidor. “Operation Teacup” was approved by former UNSCOM Executive Chairman Rolf Ekeus and UNSCOM officials, working with Israeli intelligence, began to track down information about the gyroscope purchase. Within two months of the creation of “Operation Teacup,” former UNSCOM inspector Scott Ritter, acting on a tip from Israeli intelligence, intercepted gyroscopes with “Cyrillic markings” in Jordan bound for Iraq. Of the 60 ordered gyroscopes, 30 were intercepted by UNSCOM and 30 are still unaccounted for. 
The Romanian government was informed of the chicken farm document as well as intelligence surfacing about the March 1995 gyroscope purchase. UNSCOM learned that Iraq had proposed more shipments of missile technology from Romania. UNSCOM chairman Richard Butler approved a new Operation Teacup, which would involve Israeli and US. he Romanian Foreign Ministry denied the allegations, stating that “Romania strictly respects the relevant arms embargo resolutions by the United Nations Security Council against Iraq and is dedicated to prevent any attempt to violate the resolutions.”[1] The Romanian Foreign Ministry also denied any knowledge of a visit by Iraqi officials in May 19998 to try to buy missile guidance systems.[2] The manager of Aerofina SA, also denied that the company ever negotiated with Iraq to deliver missile technology.[3]
  Said Ritter, “We caught them red-handed.” According to Ritter, the evidence from this surveillance was never made public as it would have “torn down all the foundations of support that had been build by Iraq with the Security Council…” and “…exposed and put at risk capabilities which governments did not want to put at risk.” 

Said Ritter, “We had the proof. We couldn’t present it.”

  Supporting Sources: [1] “Iraqis Attempted to Buy Missile Guidance Equipment From Romania, CNN Learns,” CNN, 30 November 1998, [http://www.cnn.com]. [2] “Romania Denies Selling Missile Systems to Iraq,” Xinhua News Agency, 30 November 1998; in Lexis-Nexis Academic Universe, 30 November 1998, [http://web.lexis-nexis.com/universe]. BBC, 2 December 1998; in Lexis-Nexis Academic Universe, 2 December 1998, [http://web.lexis-nexis.com/universe].
  REPORT The Associated Press Robert Horvath
  Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/
CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special “.de 45 minute pe aceasta tema. )
NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC Saptamina viitoare in mod spesial apare vineri.

  Apreciază

 4. ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA!

  GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

  PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
  BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
  In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam.” Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
  SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
  MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD ” SARINDAR , INSEMNAND „IESIRE DE SERVICIU ”
  Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
  ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
  MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
  MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

  Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
  Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/
  CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
  IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special „.de 45 minute pe aceasta tema. )
  NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC

  Apreciază

  • OVIDIULE !!!!!!!!!!!!ADEVARURILE SPUSE DE TINE ,DACA INTR-ADEVAR COZMA ARE DOCUMENTE PRIN CARE SA DEMONSTREZE CE A SPUS,TREBUIE SUSTINUTE CU MARTORI.DE MANIPULANTI SINTEM SATUI.ESTI LIBER SA VORBESTI CA ORICARE DINTRE NOI.DAR ATUNCI CIND NU VII CU ARGUMENTE PLAUZIBILE DEVII UN MANIPULATOR CA ORICARE ALT POSTAC.DECI TREBUIE SA IGNORMA CA DE CERCETAT NICI VORBA CA NU NE DA VOIE CURTEA CONSTITUTIONALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s