EXCLUSIV: ROMÂNIA MAI TREBUIE SĂ ÎMPRUMUTE 5,2 MLD. EURO


România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă – adică 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul lui iunie. Conform calculelor Gândul, chiar dacă statul taie din pensii 15% şi din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce o economie de circa două miliarde de euro anul acesta, tot va trebui să mai împrumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista până în decembrie. Economiştii atrag atenţia că, în scurt timp, s-ar putea întâmpla un adevărat dezastru: nimeni nu va mai vrea, sau nu va mai putea, să ne împrumute. Pe piaţa internă, băncile au ajuns la un prag de expunere de 18% pe titlurile de stat, iar maximul acceptat de băncile-mamă este de 20%. Pentru împrumuturi externe, momentul este prost din cauza problemelor din Grecia şi din zona euro.

Statul mai trebuie să împrumute până la finele acestui an încă 5,2 miliarde de euro, conform calculelor Gândul, chiar dacă taie din pensii 15% şi din salariile bugetarilor 25%, măsuri care ar putea aduce o economie de circa două miliarde de euro anul acesta. În total, în 2010, România trebuie să împrumute cel puţin 13 miliarde de euro, atât pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuielile mai mari decât veniturile, cât şi pentru a plăti creditele mai vechi cu altele noi. Doar pentru a plăti datoriile făcute anii trecuţi, în special în 2009, statul va trebui să împrumute 4,5 miliarde de euro în 2010.

Statul împrumută 600 de euro pe secundă

De la începutul anului până acum, Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 4,73 miliarde de euro, la care se adaugă un miliard de euro primit la finele lui februarie de la Comisia Europeană, 1,15 miliarde de euro de la FMI primiţi la începutul anului şi încă un miliard de euro obţinut printr-o emisiune de eurobonduri în primăvară. În total este vorba despre 7,88 de miliarde de euro până la începutul lui iunie, adică o medie de peste 52 de milioane de euro în fiecare zi, incluzând şi sâmbăta şi duminica, respectiv 601 de euro pe secundă. Datoria publică pe cap de angajat va urca la 10.100 de euro anul acesta de la 8.000 de euro în 2009, conform calculelor Gândul.


Traian Basescu: „Premierul a fost minţit şi sabotat de miniştri PDL.

În ultimii cinci ani acest indicator a crescut cu 157%, în 2006 datoria publică raportată la fiecare angajat fiind de aproape 4.000 de euro. Ca procent din valoarea totală a economiei, datoria publică va urca până la 40% din PIB. Produsul intern brut, după scăderea estimării privind creşterea economică de la 1,5% la -0,5%, este de 121 de miliarde de euro, cu cinci miliarde de euro mai mic decât valoarea estimată la finele anului trecut de Guvern, FMI şi CE, valoare pe care a fost fundamentat bugetul de stat pe anul în curs. Prin tratatul de aderare România s-a angajat să nu depăşească un nivel al datoriei publice de 60% din PIB însă statul român nu îşi poate permite un procent mai mare de 35%, după cum a explicat la începutul anului Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Statul ar putea deveni un client prost pentru bănci

Economiştii atrag însă atenţia că România nu poate trăi la nesfârşit pe datorie, atât pentru că, la un moment dat, tot va trebui să dea banii înapoi băncilor, cât mai ales pentru că s-ar putea întâmpla, în scurt timp, un adevărat dezastru: nimeni nu va mai vrea, sau nu va mai putea, să ne împrumute.

În ceea ce priveşte împrumuturile de pe piaţa internă, oficialii BNR au atras deja atenţia asupra faptului că unele bănci se apropie de expunerea maximă faţă de statul român, adică de plafonul maximal impus de băncile-mamă din străinătate fiicelor din România când vine vorba despre suma împrumutată statului român ca pondere în totalul creditelor acordate.
Potrivit lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, băncile au ajuns la un prag de expunere de 18% pe titlurile de stat, iar maximul acceptat de băncile-mamă este de 20%.

Dacă România nu va respecta acordul cu FMI, este posibil să întâmpine greutăţi şi la împrumturile externe, realizate prin eurobonduri, obligaţiuni de stat cumpărate de investitorii străini. Economiştii atrag atenţia că, oricum, momentul este prost din cauza problemelor din Grecia şi din zona euro, ceea ce înseamnă că şansele obţinerii unui nou împrumut extern vor fi şi mai mici dacă Guvernul nu reuşeşte să câştige încrederea investitorilor străini.

4,5 miliarde de euro credite noi pentru a le plăti pe cele vechi

Suma totală care va fi împrumutată anul acesta ar putea fi însă şi mai mare dacă acordul cu FMI este pus în pericol sau dacă Guvernul nu reuşeşte să taie din cheltuieli 3,6 miliarde de euro anul acesta, aşa cum s-a angajat în faţa Fondului.

Din suma totală, 8,4 miliarde de euro vor fi împrumutate doar pentru a acoperi deficitul bugetar, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile statului, stabilită prin acordul cu FMI la 6,8% din PIB. Factura cheltuielilor statului mai este încărcată însă şi cu 4,5 miliarde de euro, reprezentând creditele angajate de Ministerul Finanţelor prin emisiuni de titluri de stat în lei sau euro care, în acest an, ajung la scadenţă, a explicat pentru Gândul Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank România. Practic, pentru că nu poate da banii înapoi băncilor din surse proprii, statul este nevoie să plătească împrumuturile vechi cu altele mai noi, procedeu pe care economiştii îl numesc „rostogolire”.

Statul nu are bani de pensii şi salarii

În primele patru luni ale acestui an, deşi a avut mai puţini bani decât în perioada similară din 2009, statul a cheltuit mai mult. Astfel, în timp ce din taxe şi impozite statul a obţinut venituri de cu 612 milioane de lei mai mici decât în primele patru luni ale anului trecut, cheltuielile au fost cu peste 2,1 miliarde de lei mai mari. Per total, la venituri de 52,6 miliarde de lei statul a făcut plăţi de 64,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei încasaţi statul a cheltuit 123 de lei, după cum reiese din execuţia bugetară prezentată recent de Ministerul Finanţelor. Diferenţa, de peste 12 miliarde de lei, a fost asigurată prin împrumuturi.

Cele mai mari cheltuieli ale statului sunt cele cu pensiile şi cu salariile, care reprezintă 75% din veniturile totale ale statului, adică 39,4 miliarde de lei. Dacă se adaugă şi cheltuielile statului cu bunurile şi serviciile, procentul urcă la 92%, în condiţiile în care statul trebuie să plătească şi dobânzi la creditele pe care le-a luat până acum (doar în primele patru luni a plătit peste două miliarde de lei) dar şi să transfere bani către autorităţile locale şi să asigure şi plata subvenţiilor şi a investiţiilor.

Practic, chiar dacă ar reduce la zero investiţiile şi subvenţiile şi nu ar plăti dobânzile, statul tot nu ar avea suficienţi bani pentru a plăti şi salariile şi pensiile şi facturile curente ale statului sau medicamentele din spitale.

15 comentarii la “EXCLUSIV: ROMÂNIA MAI TREBUIE SĂ ÎMPRUMUTE 5,2 MLD. EURO

 1. Către
  DIRECŢIA DE INVESTIGARE A INFRACŢIUNILOR DE CRIMINALITATE ŞI TERORISM, Structura Centrală, Bd. Libertăţii nr. 12 -14, Sector 5, Bucureşti.
  În atenţia procurorului şef al DIICOT, dl. Codruţ OLARU şi a procurorului-şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a celor contra Siguranţei Statului, dl. George MUSCALU

  Subsemnata Simona Fica, de profesie jurnalist, specializare investigaţii militare, funcţia: co-editor al ziarului EXPLOZIV-NEWS, având în vedere că: 1. DIICOT, prin departamentul specializat S.C.I.T.S.S., este singura structură din Ministerul Public cu competenţe în cercetarea penală a infracţiunilor care aduc atingere siguranţei statului şi a celor de terorism, 2. Ca cetăţean român trebuie să respect art.2 din Legea Siguranţei Naţionale (care prevede că “cetăţenii români, ca expresie a fidelităţii lor faţă de ţară, au îndatorirea morală de a contribui la realizarea siguranţei statului” – şi, ca urmare, sunt obligată prin legea organică să sesizez organele de cercetare penală cu privire la persoane şi fapte care aduc atingere securităţii statale), 3. Prin natura meseriei subsemnatei am strâns dovezi despre un grup terorist româno-iraniano-israelian, specializat în contrabandă internaţională cu tehnică de luptă, iar nedivulgarea numelor şi a faptelor acestuia m-ar face pasibilă de încălcarea Codului Penal al României, prin infracţiunile de tăinuire şi favorizare a infractorului, formulez – conform dispoziţiile art.222 Cod procedură Penală, a dispoziţiile art. 246, 247, 248, 248 ind.1 din Codul penal, precum şi pe jurisprudenţa în materie, mai ales in conformitate cu legea 535/2004 – următorul

  DENUNŢ PENAL

  împotriva numiţilor:
  1. BĂSESCU Traian, în prezent preşedinte al Republicii România, cu domiciliul ales în Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti, pentru: I) infracţiunile prevăzute în Legea Siguranţei Naţionale 51/1991, prin încalcarea Art.3, literele: k) – “sustragerea de armament, muniţie, materii explozive sau radioactive, toxice sau biologice din unităţile autorizate sa le detina, contrabanda cu acestea, producerea, detinerea, instrainarea, transportul sau folosirea lor in alte conditii decit cele prevazute de lege”; l) – “initierea sau constituirea de organizatii sau grupari ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a acestora, in scopul desfasurarii vreuneia din activitatile enumerate la lit. a) – k), precum si desfasurarea in secret de asemenea activitati de catre organizatii sau grupari constituite potrivit legii”; i) – “initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savirsirea de acte teroriste”; j) – „atentatele contra unei colectivitati, savirsite prin orice mijloace”; II) Infractiunile de: conducere a unei entitati teroriste (art.35, alin.1. din legea 535/2004), asocierea în scopul săvârşirii de acte de terorism si sprijinirea unei astfel de asocieri art.35, alin.2. din legea 535/2004
  2. KOVESI Laura Codruţa, în prezent Procuror General al României, cu domiciliul de corespondenţă în Bd. Libertăţii nr. 12 -14, Sector 5, Bucureşti, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului – Art.264 alin.1,C.P şi infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată – Art. 248(1), C.P.
  3. MOLDOVEANU Daniel Andrei, în prezent şef al Departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Naţionale, cu domiciliul ales în Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucuresti, pentru: infracţiunea de favorizare a infractorului – Art.264 alin.1, C.P, infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată – Art. 248(1), C.P. şi infracţiunea de ameninţare – Art.193 C.P.
  4. ASGARI Mehrab, cetăţean iranian, patron al companiei aeriene MIRAVIA, pentru infracţiunile de: spălare de bani (în România, în vederea finanţării unei lovituri de stat la Teheran) -Art.269 C.P.; încălcarea art.35, alin.2. din legea 535/2004, şi a art. 3, lit.k din legea 51/1991; ameninţare – Art.193 C.P.
  5. COLDEA Florian, în prezent adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, cu domiciliul ales în Bulevardul Libertăţii nr. 14 D, Bucureşti, pentru încălcarea literei l) a Art.3 din L.51; infracţiunea de favorizare a infractorului – Art.264 alin.1, C.P
  6. ŢOCU Vasile, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni, pentru complicitate la contrabandă cu armament şi aderare la grup terorist organizat
  7. CAZACU Aurel, fost director general ROMARM, pentru aceleaşi infracţiuni săvârşite de Ţocu V., dar şi pentru deturnare de fonduri din arsenalul Armatei
  Şi complicii celor de mai sus:
  1. TĂTARU Vasile, identificat cu BI seria GN nr. 310312
  2. ROTARU Ion, identificat cu BI seria BX nr. 045368
  3. MOCĂNESCU Coloros Dan, identificat cu BI seria GT nr. 059777
  4. STOICA Samoilă, identificat cu BI seria BZ nr. 788568
  5. LAPTEŞ Costică, identificat cu BI seria GA nr. 741813
  6. NEMŢEANU Gheorghe, identificat cu BI seria DK nr. 388866

  Pentru susţinerea faptică a denunţului penal, înţeleg să pun la dispoziţia DIICOT toate probele incriminatorii pentru făptuitorii cuprinşi în prezentul denunţ – însemnând documente, înregistrări video şi audio, fotografii, declaraţii de martori. Cer de asemenea, fiind vorba despre infracţiuni de încălcare a Siguranţei Naţionale de către înalţi demnitari, să fie audiaţi, ca martori, următorii: dna. Angela Ciurea, fost procuror DIICOT şi dl. Ciprian Nastasiu, fost procuror DIICOT, dl. Dan Voinea, fost proc.şef al Parchetului Militar şi sugerez DIICOT, având în vedere că denunţul penal al subsemnatei îl indică – ca punct central al nucleului de terorism – pe însuşi şeful statului român, să solicite Senatului, conform Constituţiei României care prevede şi această posibilitate, suspendarea din funcţie a numitului Băsescu Traian până la clarificarea situaţiei create.
  SIMONA FICA , EXPLOZIV NEWS.

 2. Draga Ovidiu
  I-ti ce pe acesta cale prietenia ta deoarece i-mi place felul cum gandesti. Cauti ca si mine adevarul. Felicitari din inima. Iar cineva ca Liliana care nici macar nu stie cu ce se manaca un rosbief nu are sens sa intri in debaterii. Sa i-ti spun ceva ce putin stiu( nu gasesc o alta cale mai confidentiala). Intamplarea face ca familia mea sau mai bine zis mai toti din familia mea am fost ameatecati involuntari in viata politica a Romaniei. Bunicul meu dupa tata a fost jandarm pe vremuri in comuna Corbu in apropiere de Scornicesti si l-a adus pe tanrul Nicole Ceasescu la Bucresti din post in post ca era minor ca urmare a unei infractiuni ce o facuse adica mai precis furtul unor gaini.Mai departe stim unde a ajuns la inchisoarea Vacaresti unde a cunoscut pe Ghe.Gheorgiu Dej si asa s-a lansat in politica. Un unchi de al meu a fost seful garzi personale ale lui Ceausescu. Fratele meu a detinut o functie importanta in adminstratia lui Iliescu. Numai eu am fost un rebel. dar asa cum am fost noi si inca mai suntem suntem adevarati romani. Si asa vom muri nu ne este rusine sa sustinem asta.In fine am plecat din tara in 1978 nu ca nu aveam ce manca sau persecutat politic ci pentru libertatea de a vedea lumea. Vis ce in parte mi l-am indeplinit. Totusi m-am izbit de economic de situatia politica a lumi noi si am facut o compartie. Am sa iti spun mai multe detalii intr-o viitoare corespondenta. Iti scriu adresa mea de E mail si astept cu nerabdare reactia ta. emiliangeorge_staicu@yahoo.com Cu stima EmilianStaicu Amsterdam

 3. DICTATURA PORTOCALIE ÎŞI ARATĂ COLŢII. IAR EXPLOZIV-NEWS ÎI SMULGE DIN RĂDĂCINI!
  MAFIA S-A GANSTERIZAT: ŞEFUL DEPARTAMENTULUI SECURITĂŢII NAŢIONALE A LUI TRAIAN BĂSESCU AMENINŢĂ PRESA CU ARESTĂRI, IAR INTERLOPII LUI UDREA DE LA NIRO GRUP PROMIT REPRESALII ÎMPOTRIVA JURNALIŞTILOR!
  Simona FICA,10 June 2010
  Seria dezvăluirilor despre gangsterii dictaturii băsesciene au dat roade, iar ceea ce vom prezenta mai jos reflectă fără dubii faptul că prezentarea de dovezi împotriva mafioţilor portocalii a zdruncinat cloaca de la Cotroceni! După ameninţările şi încercarea de intimidare a conducerii Exploziv-News de către iranianul complice al şefului statului în contrabanda cu armament, ieri atacurile furibunde ale infractorilor s-au înteţit. Astfel, la ora 14.02, pe telefonul redacţiei (0763.132.955) a fost primit un apel de la numărul de telefon +4031.403.93.87, iar persoana care a apelat de la acest număr s-a recomandat a fi un oarecare “BADEA, de la biroul de presă al Niro Grup”. El a atenţionat jurnaliştii Exploziv-News „să aibă grijă ce scriu despre doamna Udrea, pentru că Nuţu Cămătaru tocmai a ieşit din închisoare”. Îl asigurăm public pe numitul Badea că nu ne interesează, şi cu atât mai puţin nu ne sperie, interlopii „doamnei Udrea” şi vom continua seria dezvăluirilor referitoare la trecutul său de informatoare a lui Truţulescu! Tot ieri, pe site-ul ziarului Exploziv-News, de la adresa de mail pe care o puteţi viziona în foto-copiile de mai jos, un oarecare Daniel Andrei Moldoveanu ameninţa că, dacă se mai scrie ceva împotriva lui Băsescu, urmează arestarea jurnalistului „fără mandat”, pe motiv de „încălcare a siguranţei naţionale”. Şi tot ieri, corespondentul nostru de la Washington, jurnalistul şi cineastul Robert Horvath, a primit şi el un telefon de ameninţare (pe care colegul nostru l-a înregistrat) de la o persoană care s-a recomandat a fi de la Administraţia Prezidenţială şi care, textual, a spus: „Îţi băgăm pâmânt în gură, ţie şi lui Bădin (n.r. este vorba despre Andrei Bădin, de la Jurnalul Naţional şi Antena 3)”. Revenind la persoana care a ameninţat cu „arestări” de tip kaghebist jurnaliştii neobedienţi puterii de la Cotroceni, specificăm că el este chiar şeful DSN din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care a avut tupeul de a ne trimite ameninţarea de pe serverul instituţiei în cauză. Îl atenţionăm pe pupincuristul lui Băsescu că, până să se folosească el şi comandantul său suprem, de rigorile legii siguranţei naţionale, Daniel Andrei Moldoveanu a săvârşit, prin comentariul ameninţător adresat Exploziv-News, următoarele infracţiuni de DREPT COMUN pentru care i-am şi trântit o plângere penală la Parchet: 1) Ameninţare – art. 193. C.P.; 2) Abuzul în serviciu în forma ca lificată – Art. 2481; 3) Abuzul în serviciu prin îngradirea unor drepturi – Art. 247; 4) Şantajul – Art. 194; 5) Lipsirea de libertate în mod ilegal, în cazul în care fapta este savârşită prin simularea de CALITĂŢI OFICIALE – Art. 189! Ca să nu mai vorbim despre modul flagrant în care gansterii de la Cotroceni încalcă articolul 30 din Constituţia României, cu o violenţă deşănţată îndreptată împotriva ziariştilor demnă nu de mentalitatea lui Ceauşescu, ci de cea a lui Hitler! Iată şi probele:

  Daniel Andrei Moldoveanu (dsn@presedentie.ro) 09.06.2010 ; 13:01:02
  Aveti mare grija….
  Doamna Fica,va informez oficial ca deja mergeti mult prea departe cu minciunile
  la adresa presedintelui Romaniei.Va avertizez ca,in conditiile in care veti continua,
  legile privind siguranta nationala permit arestarea dumneavoastra fara a fi nevoie de mandat din partea unui judecator.Va multumesc!

 4. Abia reuşeşti să ieşi dintre oameni, toţi sunt vâraţi în singurătatea lor, păstrând câteva calendare, o pungă şi praf în loc de memorie. Se întâmplă în fiecare zi să le ţâşnească prin corpul lor ură şi deznadejde, cuvinte amare îndreptate spre cei aleşi. Dacă te prinzi în respiraţia fiecăruia , e posibil să te prindă în vârtej.

  Promisiunile candidaţilor le-au ajuns până în plămâni, întoxicandu-i astăzi, acolo le păstrează până când vor fi îndeplinite. Vocile românilor sunt prinse într-un suflet peste care e gata să vină potopul falimentar. Din sufletul Cel Mare poţi să deschizi alte suflete, un fel de pânze liniştitoare, iar oamenii încă vii ar sta în ele până când vocile, strigătul sau orice tresărire i-ar despărţii.

  –––––––––––
  restul pe

  http://www.nekunoscut.wordpress.com

 5. Românii au în gură :

  ” Băse nu e bun, dar nici alţii nu-s mai buni. “

  Poate nu sunt mai buni, dar cu siguranţă au alte proiecte, nu susţin guvernul boc şi linia mafiotă berceanu – videanu – anastase…şi cu siguranţă nu sunt atât de imbecili şi cretini ca preşedintele şi slujitorii săi 🙂 ). Din păcate nu toţi românii s-au trezit din minciunile băsesciene. JOS MAFIA.

 6. @raduomor
  tu mai poti respira fara sa scoti nasul din curul lui iliescu? ca vad ca te spala zilnic pe creier…vezi ca in psd este o epidemie de hemoroizi si au anevoie de limba ta experta…sper ca nu cenzurezi ovidiule…

 7. N-oi fi tu infectat de comunism, dar ai o infectie mortala de prostie :mrgreen:
  Pupincurismul cica nu produce decat dispret si scarba !
  Ce faci cu-atatea 😉 ???!

 8. Pe linga gasca securistilor care au devalizat aceasta tara in frunte cu securistul sef Traian Basescu, Elena si Nicolae Ceausescu au fost niste sfinti acestia fiind impuscati de pomana. Sa nu va mirati daca cei doi vor incepe sa faca minuni de dincole de moartea.

 9. te uiti pre mult in gura mogulilor de mucava ai romaniei ovidiule!!!ai doar creierul tau, de ce te lasi spalat pe creier de ei? mai bine da vina pe tradiceanu si pe psd pt dezastrul actual…ei au dat cresteri artificiale la salarii si pensii in guvernarea de aur 2007/2008…te astept si la mine pe blog…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s