Solidaritate cu revolutionarii egipteni!!!!!! GAME OVER Mubarak فلتسقط الديكتاتورية لحرية السليم لمصر!

„Revoluţia de Iasomie” din Tunisia, mişcările de masă care au loc în Egipt, în Iordania, sau, într-o măsură mai restrânsă, în Libia au la origine cauze de natură social-economică. E vorba de sărăcia cronică a populaţiei, de corupţia ajunsă în metastază la nivelele elitei conducătoare, de lipsa locurilor de muncă îndeosebi în rândul tineretului cu studii superioare universitare, de prohibiţiile impuse, pe criterii religioase, activismului şi formaţiunilor ce ţin de islamismul politic.

În ce privește Tunisia, aceasta este o ţară cu o confesiune islamică majoritară şi Legea fundamentală a ţării, Constituţia, prevede libertatea de credinţă şi asociere politică pe acest criteriu. Nu toţi tunisienii sunt însă membri ai organizaţiei „Al-Qaida din Maghrebul Islamic”, ceea ce nu îi face mai puţin tunisieni sau oameni care îşi iubesc ţara!

Situaţia este similară şi în Egipt, are aceleaşi cauze, cu nuanţa că populaţia cere plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, abrogarea Legii Marţiale şi a dictaturii partidului unic, încetarea discriminării pe criterii religioase şi etnice (aici creştinii copţi, bunăoară, nu au dreptul sau au un drept limitat de acces la funcţii publice sau în instituţiile de învăţământ superior) şi exemplele ar putea continua.  Dumitru Chican, fost ambasador în Emiratele Arabe Unite şi diplomat cu misiuni în majoritatea ţărilor arabe.

Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar, informează BBC News online.

Potrivit corespondentului BBC, Jeremy Bowen, cel puţin două avioane de vânătoare trec frecvent pe deasupra Pieţei Tahrir, producând zgomote foarte puternice, iar în zonă a ajuns şi o coloană de tancuri.

De asemenea, zona unde sunt mii de manifestanţi este survolată de cel puţin un elicopter militar.

REVOLUŢIA IASOMIEI. DEMOCRAŢIA E UNIVERSAL VALABILĂ

Protestatarii adunaţi în Piaţa Tahrir au anunţat că nu intenţionează să plece până când nu va demisiona preşedintele Hosni Mubarak, îndemnând armata să îl aresteze. Manifestanţii plănuiesc ca luni să meargă la palatul prezidenţial cu sicriele victimelor rezultate în urma intervenţiei forţelor de ordine. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)
Efectivele poliţiei au fost retrase de pe străzile din Cairo, iar militari sunt poziţionaţi în locuri strategice din Cairo, în special în Piaţa Libertăţii, unde mii de protestatari s-au adunat duminică dimineaţă.

Conform unor surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate, violenţele din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului din Cairo a fost ucis

Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului a fost ucis sâmbătă în Egipt, a anunţat, duminică, Ministerul azer de Externe, citat de AFP.
Bărbatul, care era contabilul ambasadei azere din Cairo, a fost ucis sâmbătă seară, în timp ce se îndrepta spre casă, după ce ieşise de la serviciu. Ministerul azer de Externe nu a furnizat alte detalii.

Potrivit agenţiei Interfax, bărbatul a fost împuşcat.

Cel puţin 102 persoane au fost ucise în Egipt de la începerea protestelor împotriva regimului condus de Hosni Mubarak. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)
UPDATE 8: Zeci de cadavre, găsite în apropierea unei închisori din Cairo

Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP.

Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV.

Protestele de sâmbătă de la Cairo şi din alte oraşe egiptene au fost în general paşnice, principala excepţie fiind incidentele de la sediul Ministerului de Interne, unde forţele de ordine au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra manifestanţilor. Medicul Ragab Ali de la clinica Ebad Al-Rahman a afirmat că în incidente şi-a pierdut viaţa o persoană, în timp ce un alt medic a declarat că forţele de ordine au ucis cel puţin cinci persoane. Ali a precizat că 60 de manifestanţi au fost răniţi în zona Ministerului de Interne.

Cel puţin 102 persoane au murit în Egipt în ultimele cinci zile, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi participanţii la manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, au declarat, duminică, surse medicale şi de securitate, citate de AFP.

Un bilanţ anterior indica moartea a 92 de persoane în urma incidentelor violente din Egipt.

Conform surselor citate, confruntările de sâmbătă s-au soldat cu moartea a 33 de persoane.

Sute de mii de persoane protestează de cinci zile la Cairo şi în alte oraşe din Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak. Autorităţile au făcut apel la armată pentru menţinerea ordinii, iar preşedintele egiptean a numit sâmbătă un nou prim-ministru şi un vicepreşedinte. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)

–––-
Succesul „Revoluţiei iasomiei”, care l-a îndepărtat de la putere pe dictatorul tunisian Ben Ali, i-a inspirat pe tinerii egipteni să iasă ieri în stradă pentru a cere îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la conducerea ţării. Spre deosebire însă de Ben Ali, Mubarak pare să deţină controlul asupra forţelor de represiune.
Numai 15.000 din cei 80.000 de egipteni care afirmaseră pe Facebook că vor participa ieri la o demonstraţie împotriva regimului egiptean s-au prezentat la „datorie‘‘ în Piaţa Tahrir din Cairo, pentru ceea ce ei înşişi au numit „Ziua Revoluţiei‘‘, iar autorităţile numesc „Ziua Poliţiei‘‘. Disperat de puţini în raport cu cei 30.000 de poliţişti mobilizaţi de guvern care au închis centrul capitalei egiptene.
Tinerii au scandat sloganuri în favoarea reformelor politice şi economice şi, desigur, „Tunisia înseamnă Revoluţie‘‘ şi „Jos Mubarak!”. Nu mult, dar suficient pentru poliţie să lanseze grenade lacrimogene în direcţia mulţimii, care a refuzat însă să se disperseze. Un alt grup de manifestanţi aflaţi în apropierea Parlamentului a fost „tratat‘‘ de poliţie cu tunuri cu apă. În schimb, poliţia a încasat câteva tiruri cu pietre. Demonstraţii similare au avut loc şi la Alexandria, Assuan, Isma-iliya şi în nordul Peninsulei Sinai.
Televiziunea egipteană de stat a anunţat că un poliţist a murit în capitală. Doi protestatari au fost ucişi la Suez, au anunţat medicii.
Ceea ce este remarcabil în cazul acestor proteste este aspiraţia acestor tineri pentru reforme democratice într-o regiune în care principalii oponenţi ai liderilor autoritari seculari sunt grupările islamiste radicale. Dacă în Tunisia islamiştii se plâng că au fost daţi deoparte după ce ani de zile au suferit persecuţiile regimului Ben Ali, în Egipt, Fraţii Musulmani (mişcarea „mamă‘‘ a Hamas şi Al Qaeda), principala forţă de opoziţie, a afirmat că nu va participa în nume propriu la demonstraţii, dar că îşi va trimite militanţii în stradă. Dacă islamiştii sunt reticenţi să se alăture unor demonstraţii în favoarea libertăţilor democratice, occidentalii nu ezită să salute valul care s-a ridicat în Tunisia. Înaltul responsabil american pentru Orientul Mijlociu, Jeffrey Feltman, a declarat ieri, la Tunis, că „exemplul tunisian invită la reforme în lumea arabă care trebuie să ţină seama de aspiraţiile politice şi sociale legitime ale populaţiei‘‘.
În Egipt, preşedintele Hosni Mubarak, 82 ani, conduce de 29 de ani cu mână de fier Egiptul, o ţară de 80 milioane de locuitori, din care marea majoritate trăiesc la limita subzistenţei. Instalat în funcţie în 1981, după asasinarea lui Anwar El Sadat, Mubarak şi-a consolidat puterea treptat, prin brutalitate şi corupţie. Unul dintre ministerele cele mai brutale şi mai corupte este tocmai Ministerul de Interne, ai cărui oameni par să îi fi rămas fideli. Acelaşi lucru se întâmplase şi în Tunisia, unde Ben Ali a favorizat poliţia în dauna armatei, până când armata a trecut de partea Revoluţiei. În cazul Egiptului, acest lucru nu pare să se fi produs încă.
După Hafez Al Assad, care a instituit în Siria prima dinastie prezidenţială din lumea arabă, Mubarak doreşte să urmeze exemplul şi să îl impună la succesiune pe fiul său, Gamal.
Tentativa protestatarilor de a împiedica perpetuarea statului autoritar-clientelar în Egipt se bucură de susţinerea unor personalităţi precum scriitorul Alaa el Aswanii sau laureatul Premiului Nobel pentru Pace, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohammed ElBaradei, care şi-a declarat convingerea că „schimbarea este inevitabilă‘‘, dar şi dispoziţia de a-l înlocui la nevoie pe Mubarak

Roxana Iordache „Realitatea e că nu se mai putea. Trebuia declanşată revoluţia în închisoarea islamică. Dreptul la propria religie, la propria credinţă e inalienabil, dar statul trebuie să fie laic. Nu o rânduială criminală ca sharia sau cea caracterizată prin alt gen de regimuri totalitare trebuie să guverneze,  ci principiile statului de drept democratic”

11 comentarii la “Solidaritate cu revolutionarii egipteni!!!!!! GAME OVER Mubarak فلتسقط الديكتاتورية لحرية السليم لمصر!

 1. Tot asa a vrut libertate si poporul iranian in 1980,nu contest acest lucru,si dupa au alungat pe rege ayahtolatul a instaurat dictatuta islamista.
  Rezultatele se vad azi.
  Si asta cu nemijlocitul sprijin al Frantei ,la Paris era in surghiun ayahtolatul,si simpatia SUA.

  Apreciază

 2. Am vazut Ovidiu,urmarile se cunosc?
  Deci nu lupta pentru democratie este problema,problema este ca nu numai Fratia Musulmana ci si alte asemenea organizatii care apar de nu stii unde sa ajunga la putere.

  Apreciază

  • Se vede clar ca este vorba de o revolta populara SPONTANA care nu are nicio legatura cu miscariile extremiste, nu poti sa spui „sacrific o democratie sau o libertate, de frica extremistilor”. Prima data in istorie cand un popor arab se revolta pentru democratie si libertate, asta deja spune multe.
   Te asigur ca poporul egiptian ca si alte popare este un popor civilizat.

   Apreciază

 3. @Gyll, pai tu nu vezi oamenii vreau libertate, crezi ca mai au nevoie de o alta dictatura ”
  Fratia Musulmana e o miscare religioasa extremista ea exista demult, nu are nicio legatura cu revolta populara

  Apreciază

 4. Atentie! Sa nu primeasca in loc de democratie,chiar ”originala”ca si a noastra o dictatura a fortelor religioase extremiste.
  Ceea ce s-ar putea intampla si in Tunisia si Algeria.
  Atunci pericolul va fii mare pentru toata lumea.
  Deci sa nu ne bucuram prematur.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s