Ultimatum pentru Mubarak – Frăţia Musulmană cere egiptenilor să se pregăteasca pentru războiul cu Israelul

Un lider al Frăţiei Musulmane din Egipt a declarat reţelei Al-Alam că Egiptul trebuie să închidă Canalul Suez imediat şi să oprească livrările de gaze naturale către Israel, pentru a grăbi căderea regimului Mubarak. „Poporul trebuie să se pregătească pentru războiul împotriva Israelului”, a mai spus Muhammad Ghannmen. El şi-a exprimat speranţa că soldaţii egipteni nu-şi vor omorî fraţii care protestează în stradă.

În Israel, un ministru adjunct din cadrul cabinetului condus de Benjamin Natanyahu a acuzat administraţia de la Washington că „a întors spatele” lui Hosni Mubarak, unul dintre aliaţii de încredere din Orientul Mijlociu şi „l-a aruncat la câini”. „Trebuie să se înţeleaga că, dacă guvernul egiptean cade, Frăţia Musulmană va veni la putere şi va creea probleme nu numai în Orientul Mijlociu, ci şi în întreaga lume”, a mai spus oficialul israelian republicanului Mike Huckabee, posibil viitor candidat la preşedinţia SUA.

La Cairo a avut loc un prim contact între ambasadoarea SUA Margeret Scobey şi Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opoziţiei egiptene, relatează AFP. Potrivit unor surse, diplomatul american a explicat poziţia SUA: Washingtonul doreşte o tranziţie politică, însă nu vrea să dicteze Egiptului direcţia pe care să meargă.

Între timp, peste patru milioane de egipteni protestează în marile oraşe împotriva regimului Mubarak, relatează presa arabă. Al Jazeera informează că la Cairo s-au adunat două milioane de persoane. Mohamed ElBaradei, unul dintre liderii opoziţiei egiptene, a declarat că regimul trebuie să cadă marţi sau cel târziu vineri.

Site-ul Frăţiei Musulmane a înaintat şi o propunere pentru succesiunea lui Mubarak, în persoana preşedintelui Curţii Constituţionale a Egiptului. Un lider al Frăţiei Musulmane a declarat pentru Reuters că o altă varianta este preluarea preşedinţiei de către generalul Sami Enan, comandantul forţelor armate, care este văzut ca incoruptibil. Sami Enan a fost pregătit în fosta URSS şi în Franta. Până în 1972, Egiptul a fost uin aliat al URSS în Războiul Rece, la Cairo aflându-se mai mulţi consilieri sovietici.

Pe fondul haosului care domenşte în Egipt, Statele Unite au început evacuarea personalului neesenţial al ambasadei la Cairo. Măsuri similare au fost luate de Turcia, Ucraina şi Austria. Avioane Hercules C-130 decolează de pe aeroportul din Cairo, transportând spre locaţii sigure din Europa cetăţeni francezi, britanici, germani, cehi şi chiar chilieni

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s