Statele Unite ale Americii, mesaj tranșant transmis Coreei de Nord: ‘Închideți lagărele și eliberați toți deținuții politici’

Statele Unite au îndemnat joi Coreea de Nord să-şi închidă lagărele de deţinuţi politici şi să-i elibereze pe toţi deţinuţii, câteva zeci de mii de oameni, relatează Reuters, informează News.ro.

Însărcinatul cu afaceri american Mark Cassayre, care se exprima în faţa membrilor Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva, le-a cerut de asemenea autorităţilor nord-coreene să autorizeze organizaţiile umanitare să acceadă la populaţii aflate în nevoie şi ca angajaţii acestor organizaţii să se poată deplasa liber.

Autorităţile să autorizeze deţinerea de texte religioase, a mai îndemnat el.

”Situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord este deplorabilă şi nu are vreun echivalent în lumea modernă”, a declarat Mark Cassayre în Consiliu, care trece în revistă situaţia în Republica Populară şi Democtratică Coreea (RPDC), o dată la cinci ani.

Într-un raport foarte remarcat, publicat în 2014, anchetatori ONU estimau numărul deţinuţilor politici din lagăre între 80.000 şi 120.000 de persoane.

În acest raport, în care se evoca de asemenea tortura şi alte violenţe, autorii au folosit expresia ”crime împotriva umanităţii”.

Regatul Unit şi Canada au îndemnat tot joi Phenianul să înceteze detenţiile arbitrare, iar China şi-a îndemnat aliatul să continue pe calea dezvoltării economice şi sociale.

În faţa celor 47 de membri ai Consiliului, ambasadorul nord-coreean Han Tae Song a subliniat că ”drepturile persoanelor la viaţă şi la libertăţi fundamentale” sunt ”deplin asigurate” în RPDC, însă sancţiunile impuse de comunitatea internaţională în dosarul nuclear şi balistic le afectează traiul.

Populaţia Coreei de Nord suferă, de asemenea, de o lipsă de hrană.

Potrivit Organizaţiei ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), peste zece milioane de nord-coreeni se află într-o situaşie de ”penurie alimentară gravă”, din cauza recoltelor foarte slabe, în urma secetei şi unor inundaţii recente.

Producţia agricolă din 2018-2019 este estimată la 4,9 milioane de tone, cea mai scăzută din 2008-2009, potrivit unui comunicat datat la 3 mai.

În afară de catastrofe naturale, situaţia este agravată de accesul dificil la carburant, la îngrăşăminte şi la piese de schimb, subliniază FAO.

RPDC, care are aproximativ 25 de milioane de locuitori, a lansat joi două proiectile, aparent rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s