Camera secretă a Sfinxului a fost descoperită cu 2000 de ani mai târziu în Palatul de Aur al lui Nero

The newly discovered room in the Golden Palace in Rome |Foto: AFP-JIJI

ROMA – Arheologii au descoperit o cameră secretă decorată cu fresce detaliate în timpul lucrărilor de restaurare la Domus Aurea (Palatul de Aur) al împăratului Nero, construită acum două milenii.

Echipa a intrat într-o deschidere care duce la o cameră acoperită cu reprezentări ale unor creaturi miticale, inclusiv centaurii și zeul Pan, au declarat vineri oficialii parcului arheologic din Colosseum.

Arheologii au numit camera, care va necesita săpături, pentru că o mare parte este îngropată și numai seiful său este vizibil, Camera Sfinxului.

Această descoperire, considerată semnificativă, oferă o minunată privire la „atmosfera din anii 60 ai secolului I d.Hr. în Roma”, a spus oficialii Colosseum, adăugând că ceea ce poate fi văzut din boltă este „destul de bine conservat”.

Amplasate pe un fundal alb sunt „pătrate cu margini roșii finisate cu linii ocru galben și benzi de aur punctate de o serie densă de elemente florale”, au spus oficialii. Fiecare dintre plăci prezintă un tip diferit de formă animală – de la panthers la păsări, centauri și o sfinxă – în timp ce altele prezintă instrumente muzicale.

Arheologii lucrau într-o zonă înconjurătoare a complexului situat sub un deal de lângă Colosseum din centrul istoric al Romei, când s-au întâmplat în camera.

Construit între anii 64 și 68, complexul imens, pe care și-au construit-o mai târziu împărații romani, cuprinde clădiri, grădini și un lac artificial.

După ce Nero, care legenda spune că a jucat o vioară în timpul unui incendiu de 64 de ani care a pus deșeurile în mare parte din Roma, a murit în 68, succesorii săi au încercat să distrugă urme ale domniei sale. Împăratul Traian a acoperit Domus Aurea cu sol și a construit bai peste el; Vespasian a început construirea Colosului unde era lacul ornamental.

În secolele care au urmat, o mare parte a sitului a fost abandonată, iar astăzi doar câteva urme ale unei imobile uriașe rămân vizibile, cu doar o fracțiune excavată și cea mai mare parte a acesteia situată în orașul modern din ziua de azi.

O parte a site-ului a fost descoperită de artiștii renascenți, inclusiv Raphael, dintre care unii au reușit să alunece pe frânghii și să se strângă printr-o gaură în tavan pentru a privi frescele magnifice care ar inspira propriile lor lucrări.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s