REPUBLICA ROMANIA SI REGELE MIHAI

În România, instaurarea comunismului a început la 6 martie 1945, prin instalarea unui guvern comunist condus de Petru Groza, si s-a desarvârsit la 30 decembrie 1947.

Acest pas era urmarea pactului de la Yalta, aprobat de liderii americani si britanici. În luna noiembrie 1945, Regele a plecat la Londra, la nunta Reginei Elisabeta a II-a, unde a cunoscut-o pe Printesa Ana de Bourbon-Parma, care i-a devenit ulterior sotie. Guvernul comunist nu i-a aprobat atunci casatoria.

La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I se afla împreuna cu Regina Mama Elena în Bucuresti, la Palatul Elisabeta. Fusese chemat de la Sinaia de catre seful guvernului comunist, pe motiv ca ar fi avut sa îi faca o informare urgenta. Regele a crezut ca este vorba de aprobarea casatoriei sale. Palatul fusese însa înconjurat de de trupele comunistilor, iar Garda Regala fusese dezarmata.

Petru Groza si secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej, l-au silit pe regele Mihai I sa abdice. Groza i-a aratat Regelui pistolul încarcat, spunându-i ca nu va accepta soarta lui Antonescu. Regele a fost mai apoi santajat ca daca nu semneaza documentul vor fi executati peste 1.000 de studenti anticomunisti tinuti sub arest.

Instalarea Republicii s-a facut însa fara respectarea legilor în vigoare la acel moment. Chiar daca Regele ar fi abdicat de buna voie, decizia sa ar fi trebuit sa fie aprobata de Parlament si mai apoi supusa referendumului. Parlamentul a votat, însa nu a fost îndeplinit cvorumul, iar poporul nu a fost consultat.

Regele Mihai a parasit tara pe 3 ianuarie 1948. S-a stabilit mai întâi în Anglia, unde, imediat dupa sosire, a denuntat lovitura de stat comunista. În 1956, Familia Regala se stabileste la Versoix, în Elvetia, unde a stat pâna în 1997.

Regele si Familia Regala isi au resedinta astazi la Palatul Elisabeta, locul santajului de acum 60 de ani.

5 comentarii la “REPUBLICA ROMANIA SI REGELE MIHAI

  1. O mica precizare, Regele Mihai I al Romaniei a plecat la Londra, in anul 1947, la nunta viitoare regine a Angliei, pe atunci printesa mostenitoare.
    In 1948, in octombrie se naste Charles, fiul cel mare al reginei, la un an dupa casatoria printesei.
    Si in prealabil a mai fost plecat o data nu stiu daca nu in 1946.
    De fiecare data ticalosii aflati la putere au sperat ca regele nu se va intoarece.
    Urmeaza santajul si in 30 decembrie 1947, regele este alungat.
    In 1949 regele Mihai se casatoreste sin 1950 se naste printesa Margareta.
    Deci precizarea : 1947.
    In rest totul este asa cum ai scris si cum a vrut Istoria. Sau n-a vrut si s-a intimplat.
    Sa fii iubit, Maria S.

    Apreciază

Comentariile nu sunt permise.