Nicolae Ceauşescu „rămâne Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Nisa


Nicolae Ceausescu, toujours distingué par l’Université française

Un deputat francez a refuzat titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Nisa pentru
că distincţia i-a fost oferită, în 1975, şi fostului dictator român Nicolae Ceauşescu, fără a fi retrasă, relatează publicaţia L’Express.

Deputatul francez Lionnel Luca, al cărui tată a avut origine română, a refuzat să răspundă invitaţiei Universităţii din Nisa, care dorea să îi acorde titlul de „Doctor Honoris Causa”. Lionnel Luca, membru al partidului de guvernământ UMP, a argumentat că titlul îşi pierde semnificaţia pentru că în 1975 i-a fost acordat lui Nicolae Ceauşescu.

Universitatea nu a retras niciodată titlul de „Doctor Honoris Causa” acordat fostului dictator român, lucru recunoscut de Caty Conraux, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior din sudul Franţei.

Lionnel Luca, născut dintr-un tată român care a fugit de nazism şi ulterior de regimul comunist din România, este indignat de această situaţie, explicând că nu înţelege „tăcerea care se menţine asupra acestui caz”.

Din cauza regulamentului, titlul nu se poate retrage

Nicolae Ceauşescu a fost distins în 1975 cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Nisa pentru că la acea vreme era perceput drept „un rebel” faţă de Uniunea Sovietică.

Scrisoarea pe care Universitatea din Nisa i-a trimis-o, pe 5 noiembrie 2008, deputatului Lionnel Luca confirmă că Nicolae Ceauşescu încă păstrează acest titlu.

Preşedintele Universităţii din Nisa, Albert Marouani, a explicat că, pe 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să „revină asupra acestei distincţii”, dar regulamentul de funcţionare nu permite retragerea titlului.

Astfel, numele lui Nicolae Ceauşescu figurează în continuare pe lista Universităţii din Nisa cu persoanele distinse cu titlul „Doctor Honoris Causa”, alături de economistul Oliver Williamson, care de curând a primit Premiul Nobel, sau de fostul secretar general ONU Boutros Boutros Ghali.

16 comentarii la “Nicolae Ceauşescu „rămâne Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Nisa

  1. Salut Pitapata,
    ca sa vezi ca in Franta se respecta.
    Nu te uita ce scriu eu, vezi ce zice jurnalistul Victor Roncea, Sorin Rosca Stanescu, etc. Oamenii de dreapta chiar si de extrem dreapta. Ei sustin exact ce scriu eu; Ceausescu a fost Nationalist iar comunistul iliescu la ucis.

    Apreciază

  2. Ovidiu buna-dimineata.
    Inainte de toate am o rugaminte la tine, sa nu mai imi zici *salut*.
    Pentru ca nu sunt camaradul tau, si nu sunt un baiat de gasca/barbat/amic sau camarad de arme..
    Sunt femeie si cunosc formele de buna/seara/dimineata/ziua!
    Nu noroc, si nu salut! Prefer chiar mai bine sa nu ma saluti in nici un fel decat la o maniera specific barbatilor.

    Acum in legatura cu faptul ca Ceausescu a fost nationalist.
    Ceausescu inainte de toate a fost hot. La fel ca toti comunistii.
    Au rasturnat un sistem , prin violenta , jaf, crime si abuz.
    Cine s-a opus la comunism ori a fost inlaturat cumva, ori asimilat prin intimidare. Comunismul nu a permis diversitate de pareri.
    Iar Ceausescu a fost capul acestei ideologii de abuz. Nu l-a interesat cauza natiunii, ci l-a interesat sa se foloseasca de natiune pentru a-si satisface cauza lui , parerea lui,grandomania lui, nu interesele oamenilor!
    Ceausescu a fost condamnat la moarte, PENTRU ABUZ NATIONAL!
    Iar acum tu ai un blog in care iti expui parerile simpatizante pentru Ceausescu si ideologia comunista. Si nu vad ca viata ta e periclitata sau ca cineva te-a arestat! De ce? Pentru ca Romania se reformeaza din ideologie autoritara/comunista in care comuna era sub OPINCA (ha,ha) doctorului HONORIS CAUZA , in ideologie democratica care din nefericire pentru ca oamenii au fost indobitociti si li s-a anihilat spiritul critic si de initiativa, ia mai mult timp decat ar fi trebuit.
    Dar drumul este spre democratie ❗ 💡 Ca inca sunt probleme crunte cu care societatea se infrunta , vine numai de la boceala oamenilor care habar n-au cum sa se ridice. Dar nu e vina lor. Nu stiu alta cale , majoritatea decat ori sa se vaite, ori sa injure, ori sa-l pizmuiasca pe vecin, sau sa planga mortii!!
    Ceausescu a trait bine, asta-i culmea ironiei! Viata oamenilor trebuie deplansa care au suferit de pe urma regimului. Nu Ceausescu!

    Apreciază

  3. Buna Dimineata Pitapata,
    vezi raspunsul lui V.T

    Vladimir Tismaneanu :
    „Ceauşescu tindea să perpetueze un sistem de dictatură personală şi “un sistem de valori eterogen care favoriza stratificarea economică, de statut şi a relaţiilor de putere, cultiva o extraordinară uniformitate culturală şi era ataşat de naţionalismul extrem”


    Înainte de toate, această ideologie a speculat înclinaţiile naţionaliste, a exploatat şi a cultivat prejudecăţile antimaghiare şi antisemite, s-a folosit de resentimentele antiruseşti adânc înrădăcinate şi a încurajat încercările absurde menite să demonstreze superioritatea românească asupra lumii

    Naţionalismul exacerbat a reprezentat fundamentul ceauşismului. Excesele naţionaliste ale regimului nu puteau fi criticate fără riscul de a atrage acuzaţii veninoase de “antipatriotism” (268).”

    Apreciază

  4. Larisa,
    artisti mari pictorii renumiti l-au pictat pe Ceausescu, de exemplu Dan Hatmanu.
    Are valoare mai ales dupa 20 de ani e ca un vin de 20 de ani.
    De ce are asa o mare valoare chiar ca nu stiu, dar cred ca Ceausescu pina-n 1976 a fost binevenit in occident, era primit de regii, regine, presedinti americani.

    DACA TE DUCI IN SUA SI LE ZICI DE BASESCU.. SAU DE ILIESCU.. NU TE VOR INTELEGE CE VREI DE LA EI, DAR DACA LE ZICI DE CEAUSESCU SAU DE Vlad Tepes te vor intelege si chiar vor pronunta cuvantul asa de ratacit ROMANIA.

    Apreciază

  5. Ceausescu la capitolul relatii internationale are meritul de a se fi opus invadarii Cehoslovaciei de catre Rusi, succesul din 1968 si obtinerea clauzei natiunii celei mai favorizate. Aici spun „Ceausescu” in mod generic pentru ca in fapt au fost cativa oameni de exceptie in diplomatie.
    Daca pe plan intern ar fi admis critica si libertatea de exprimare Ceausescu acum ar fi fost sarbatorit ca erou si nu ca „dictator”. Eu de fapt nici nu cred in dictatorialismul sau si al familiei sale. Cred mai mult ca dictatura a fost a unui sistem securisto- kgb-ist-comunist.

    Dar timpul va face lumina.

    O seara buna,
    Larisa

    Apreciază

  6. Larusa,
    ai perfecta dreptate sa vezi ce intuitie am exact despre aceasta tema scriam la tine pe blog nu demult.
    Nu te contrazic ca ai dreptate.
    Cred ca Lenuta l-a distrus adica prea mult o asculta.
    Nu putea sa schimbe sistemul kgb-ul vedea totul avea si spioni in Securitate si chiar in armata, o mica greseala putea fii achitat cu toate ca era protejat de Securitate asa cum a fost si pazit in 22 decembrie 1989.
    Dar de exemplu in 1978 se gasea de toate in magazine alimentare.

    Apreciază

  7. Am vazut comentariul tau de pe blogul meu… gand la gand cu veselie.
    In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu putem spune ca si in cazul lui Ceausescu: pe unele domenii are consilieri foarte buni. Pe altele … dumnezeu cu mila!

    Apreciază

  8. Cer scuze nu imi merge messengerul.
    Daca Ceausescu a avut asa un mare succes in anii 67-80 nu cred ca nu putea sa continue nu trebuie sa fie geniu avea talent si a fost un diplomat genial dar undeva a gresit sunt convins ca pina la urma si-a dat seama dar nu era singur avea si multi oamenii care il incojurau din prostie nu uita ca datorita lui ceausescu Israel a inchis un contract de pace cu Egipt a fost un intermediator fantastic

    Apreciază

  9. cine sinteti voi? este o nenorocire in mintea vostra. in ce hal a ajuns natia romana! niste sclavi cu creierul spalat de straini si propaganda lor care in fond este de-o prostie incalificabila. rusine voua! mai bine carati-va din tara!

    Apreciază

Comentariile nu sunt permise.