STOLOJAN, NOUL PREMIER

Prim-ministru al Romaniei

Prim-ministru al Romaniei

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat numele premierului, la Palatul Cotroceni. Liderii partidelor politice au fost informaţi, în jurul orei 12:00, despre cine va fi noul şef al Executivului, şi anume Theodor Stolojan. „Am avut în vedere un om capabil să gestioneze criza economică şi un om cu suficientă autoritate pentru a asigura buna desfăşurare a instituţiilor statului”, a subliniat şeful statului, dorind să precizeze că mandatul viitorului premier va fi unul pe patru ani şi nu unul fracţionat. În cadrul negocierilor PSD-PDL, Mircea Geoană a susţinut ipoteza împărţirii mandatului în două părţi, fiecare partid urmând să conducă Guvernul timp de doi ani. aşa cum se vehicula.

„Doresc să mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru încrederea acordată. Mulţumesc şi PDL pentru sprijinul acordat în întreaga activitate, dar şi pentru încrederea pe care au avut-o atunci când m-au nominalizat pentru această funcţie”, şi-a început Theodor Stolojan discursul.

El a precizat că, în zilele viitoare, va colabora cu PSD, PDL şi UDMR, „pentru a realiza programul de guvernare în noile condiţii existente în România ca urmare a crizei economice şi a recesiunii mondiale”.

Premierul desemnat a adăugat că cel de-al doilea obiectiv este formarea Guvernului, care va fi prezentat, spre validare, Parlamentului, „cât mai curând posibil, cel mai târziu pe 22 decembrie”.

„Avem două misiuni urgente: programul de buget pe 2009 şi relansarea reformelor extrem de necesare dezvoltării ţării noastre”, a subliniat Stolojan.

A mai fost premier doi ani

Theodor Stolojan a fost prim-ministru interimar al României până în noiembrie 1992. Dupa ’92 “mitul Stolojan” a început să decadă. A ales să coboare de pe coama unui val înalt de popularitate pentru o slujbă în străinătate, la Banca Mondială. Au mai urmat doua retrageri, în 2000 din funcţia de parlamentar şi în 2004 din cursa electorală pentru prezidenţiale, atunci în favoarea lui Băsescu, moment care a rămas în memoria colectivă prin reacţia lui primarului de atunci al Capitalei, care a plâns.
 
Maniera de a se retrage mereu a dat impresia de neseriozitate. De remarcat că a adus PNL pe drumul cel bun după guvernarea CDR şi că a susţinut campania electorală a preşedintelui Traian Băsescu la alegerile din 2004. 

Stolojan, premier pe evz.ro
 

Aproape 5.000 de cititori ai evz.ro au precizat cine consideră că ar fi mai potrivit pentru a conduce viitorul Guvern. Democrat-liberalul Theodor Stolojan a obţinut cel mai mare scor, fiind votat de 1.013 participanţi, adică de 20%. El este urmat, în preferinţele cititorilor evz.ro, de un alt coleg de partid, Vasile Blaga, cu 991 de voturi.

CV    

Date personale:

Data si locul nasterii:  24 octombrie 1943, Târgovişte
Starea civila: căsătorit

Studii:
  
– 1961 – 1966 –  Diplomă în ştiinţe economice, Academia de Studii Economice, Bucureşti
– Doctor în ştiinţe economice, Academia de Studii Economice, Bucureşti
– 1978 –  prezent  Membru al Institutului Internaţional de Finanţe Publice, Saarbrucken, Germania

Activitatea profesionala:
 
– 1966-1971 Economist – Frigotehnica, Bucureşti, Ministerul Industriei Alimentare
– 1972-1991 Ministerul Finanţelor
– 1972-1977  Economist în Direcţia Bugetului Statului;
– 1978-1982  Şef serviciu în Direcţia Bugetului Statului;
– 1983-1987  Director adjunct şi director al Direcţiei valutare şi a relaţiilor financiare internaţionale;
– 1988-1989  Inspector general în Direcţia veniturilor statului;
– 29 decembrie 1989 – aprilie 1990  Prim-adjunct al ministrului finanţelor;
– mai 1990 – aprilie 1991  Ministrul finantelor;

Activitate politica:

mai 1991 – septembrie 1991 – Preşedintele Agenţiei Naţionale de Privatizare;
octombrie 1991 – noiembrie 1992  – Prim-ministru al României;
decembrie 1992 – 1998 – Economist şi Senior economist în Banca Mondială;
1999 – 2000 – Preşedinte, Tofan Corporate Finance SA Bucureşti, 
2001 – Consultant Tomex SRL Bucureşti,
2004 decembrie-2006 noiembrie – Consilier prezidenţial, Administraţia Prezidenţială
2002 – prezent – Profesor universitar, Universitatea Transilvania Braşov.
2002, august-2004, octombrie – Preşedintele  PNL
2006, decembrie – 2007, decembrie – Preşedintele PLD
decembrie 2007 – prezent – Prim-vicepreşedinte PDL
noiembrie 2007 – prezent – Europarlamentar

Stolojan ştia că va fi numit premier

Imediat după rezultatele din duminica alegerilor parlamentare, lideri ai PDL „au pus ţara la cale” într-un restaurant din Bucureşti.

Marele absent al acelei sindrofii a fost Theodor stolojan. Proaspătul premier a preferat atunci să rămână în faţa televizorului, pentru a urmări desfălurarea şi efectele crizei mondiale.

„Sunt în Bucureşti, dar urmăresc situaţia în Statele Unite, în Japonia, în Uniunea Europeană. Efectele crizei se amplifică de la o zi la alta. Sunt din ce în ce mai multe avertismente şi sunt convins că este necesar un guvern puternic care să depăşească situaţia de criză. Acest lucru este cel mai important acum“, a declarat atunci Stolojan.

60 comentarii la “STOLOJAN, NOUL PREMIER

  1. genovevabreaz,
    cer scuze ca te contrazic dar nu ai dreptate, eu am discutat cu analisti-jurnalisti care nu-i dadeau nicio sansa ziceau ca-i mort, eu am zis ca basescu pe stolojan il va desemna am avut dreptate dar si basescu a dat dovada de om serios care se tine de cuvant are si caracter….

    Apreciază

  2. Salut,Ovidiu.Nu e o surpriza desemnarea ca prim ministru a lui Stolojan.Si pe bloguri se stia cine va fi prim ministru cu 2 luni inainte.Asta a fost aranjamentul de acum 4 ani dintre Basel si draga Stolo.Era chiar unul Stefan 7777C pe blogul ‘lenutzei ce a zis ca va fi stolo.Sunt Balbeck.

    Apreciază

  3. Eu ma intreb cum face aia peste 700 vizite /zi,cand de fapt maxim 15 insi scriu.Eu nu vreau sa mai intru niciodata la vrajitoarea aia.

    Apreciază

  4. anca a.,ai dreptate.E mai capabil decat Tariceanu,dar tot incapabil e.E si bandit mare.I-a sters niste dosare penale lui Flutur,apeland la Iliescu,pe vremea cand era presedinte.A fost si pe la rafo.Nevasta sa are gatere si taie padurile Romaniei.Cica e in competitie cu Verestoy.Nu mai zic de Alro si multe afaceri extrem de dubioase.

    Apreciază

  5. petruandrei ,
    imi place cum analizezi dreak de udrea m-a blocat definitiv, si crede-ma ca habar n-am care a fost problema cu mine.
    si-a facut datoria acum e in parlament.

    Apreciază

  6. Ce datorie si-a facut?Cu mopul,cu tricotatul,cu samalutele?Zice ca face metrou in Drumul Taberei.Acolo cunosc niste smecheri ce de ani vor metrou acolo.Are unul acolo o firma de confectii pentru export.Probabil a prins cu metroul.Mai face si un spital.Eu cred ca nu face nimic.S-a vrut in parlament…

    Apreciază

  7. Pentru sectorul nostru de activitate e posibil sa fie foarte bun Stolojan.Avem oameni ce ajung in relatii pana la el.Era discutia dinainte de a ajunge premier.Acum e si mai bine ca a ajuns premier.

    Apreciază

  8. Poate ca m-a enervat si administratora aia.E chestie noua,de aseara.Poate sunt prea dur,dar ce am spus asa e.Poate era mai bine sa tac cu privire la Stolo,dar nu mi-a placut.Baietii lui Tariceanu ‘plateste’ taxa de protectie psd-ului.Sau cam asa s-a exprimat.Am auzit si cateva dezacorduri la el.Nu spun ca scriu perfect,dar nu fac dezacorduri.Ce m-a enervat ca dupa aia nu stia cum sa se alieze cu ‘dusmanul’.In plus nu stiu ce discuta el cu presedintele si cu Tariceanu la Bruxelles.Parca acolo e si ‘draga Stolo.Azi se injura de mama,de familie si maine sunt prieteni.Adica fac alianta.Cei ce au votat pd-l sunt foarte dezamagiti.Practic i-au tras in piept.Bine ca nu m-am lasat pacalit de nimeni.

    Apreciază

  9. Auzi,
    poti sa-ti schimbi nick-ul sa-l pui pe balbeck, te duci la „sitting” apoi la profil daca nu ma insel stergi petruandrei si pui balbeck, nu stiu ma duc sa vad,
    N-ai ce facea e o catzea ce poti sa faci, daca simti ca ai dreptate de ce sa nu-ti exprimi parerea? lasa ca bine ai facut, cine dreak scrie acolo bibliotecaru si inca 4 …

    Apreciază

  10. Mi-a zis mie Cristi Dragan niste chestii de Elena foarte urate.Nu spun totusi nimic.Pana la urma nu am dovezi ca asa s-a intamplat,dar omul a sprijinit-o in campanie.Cica e mare sponsor.Mai zice ca e si nepotul lui Iosif Constantin Dragan.Avea niste obligatii.Treburile lor,nu ma intereseaza.Dar ce a spus…

    Apreciază

  11. Si pe silverstar au cam suparat-o.Cred ca pleaca si aia.Si aia era pd-lista inraita.Dar au dezamagit-o rau de tot cu prietenia pd-l-psd.A votat doar cu pd-l.Acum ca a inceput sa-si spuna nemultumirea,o cam persecuta.Si-au vazut sacii in parlament(p mic).

    Apreciază

  12. De la lovitura de stat din ’89 Romania este o tzara aflata sub ocupatie straina si unde s’au perindat la putere guverne marioneta a caror misiune a fost si este ruinarea si infeudarea tzarii. Situatia actuala a Romaniei este comparabila cu cea din Irak. Exista un segment colaborationist al populatiei ale carei servicii si al carui suport guvernele marioneta perindate la putere in Romania si le-au cumparat cu bani imprumutati in numele tzarii pusi la dispozitie de ocupant (care este Occidentul si mafia capitalismului planetar). Guvernele marioneta au actionat pentru implementarea agendei Occidentului in Romania, au actionat pentru crearea unei clase oligarhice si pentru implementarea legilor nelegiuite ale capitalismului concretizate prin asaltul impotriva avutiei nationale a Romaniei: devalizarea, vandalizarea si jefuirea tzarii. Scopul acestui asalt a fost ruperea picioarelor economice si morale ale tzarii pentru a o slabi si a o face vulnerabila si dependenta de caruciorul cu rotile al ingineriilor si escrocheriilor economice, sociale, morale si culturale ale capitalismului pe un drum pe care ei il doresc fara intoarcere pentru Romania.

    Apreciază

  13. Avem nevoie de o miscare patriotica in Romania care sa se ridice impotriva minciunii si barbariei. Exista deja foarte multi oameni care s-au trezit la realitate si-si dau seama ca am fost si sintem mintiti si manipulati din exterior si intre timp si din interior (pina in ’89 de posturile de radio ale serviciilor secrete occidentale, iar dupa ’89 prin mijloacele mass-media, capetele de pod ale serviciilor secrete straine si locale si ale mafiei oligarhice care a apucat in gheare tzara. Americanii si englejii au si sistat activitatea posturilor de radio ‘Europa libera’ si ‘BBC in limba romana’ pentru ca au oameni si institutii care le fac jocul si munca de pe teritoriul Romaniei.

    Ce pot face patriotii romani pentru a opri cursul destructiv pentru tzara si popor in care ne aflam si pentru a-si redobindi tzara care le-a fost furata in decembrie 1989? Romanii patrioti pot discuta si dezbate adevarul asupra evenimentelor. Romanii isi pot procura drapelul sfint al Romaniei Socialiste, tricolorul cu stema RSR. Deasemenea drapelul rosu al PCR. Aceste drapele sint simboluri sfinte ale tzarii mindre si frumoase care a fost Romania Socialista. Patriotii romani se pot infrati si aduna in mici grupuri pentru inceput, iar pe masura ce miscarea avanseaza se vor putea ansambla in mari adunari populare unde vor putea decide impreuna soarta lor si a tzarii.

    Apreciază

  14. Am vazut , nu numai eu sute de mii te-au vazut sa vezi tu ce succes,

    Involutia1989,
    eu ti-am propus sa scrii o petitie pentru reabilitarea lui Ceausescu o putem facea chiar pe internet o sa-ti dau adresa link.

    Mai intai sa scii apoi o publici

    Apreciază

  15. Nicolae Ceausescu a avut o conduita
    ireprosabila ca sef al statului roman. Adevarul istoric trebuie reabilitat. Istoricii trebuie sa aiba curajul de a restitui romanilor adevarul istoric si de a face loc acestui adevar istoric in manualele scolare si literatura de specialitate pentru ca romanii sa ajunga sa-si cunoasca istoria. Aceasta este calea si nu deschiderea subiectului pe un site de petitii online pe care tot soiul de zombi postdecembristi cu creierii jmirgheliti de minciuni, manele si telenovele sa aiba oportunitatea de a exprima ‘puncte de vedere’ si a profana memoria unui erou national al Romaniei

    Apreciază

  16. Hai te salut!
    Postez si la tine, dar cu o conditie: sa nu fii misogin si sa recunoati ca Elena Udrea este un politician di prima mano, cea mai frumoasa si cu un aer proaspat in politica, chiar necesara, pt a masca odiosul trecut de care nu mai scapam. Multumesc!

    Apreciază

  17. Am fost pe niste bloguri,am scris ceva la modul:bine ca i-am stampilat pe toti si n-am fost pacalit,cei ce au votat pd-l sunt dezamagiti,cei ce au votat psd iar sunt dezamagiti.Ce crezi ca s-a intamplat?Mi-a sters mesajul.Probabil in mesajul asta am injurat si nu mi-am dat seama.

    Apreciază

  18. Auzi Balbeck, daca deja scrii pe alte bloguri te-as ruga sa le spui de sondaj

    unde ti-au sters mesajul? la udrea?
    Normal ca sau dezamagit dar alta optiune oare aveau? PNL?
    PS. spunei lui Lulu, ca am vrut sa postez pe blogul ei dar nu pot ca n-am cont la blogspot, spunei sa modifice.

    Apreciază

Comentariile nu sunt permise.